Slovenija pokrenula tužbu protiv Hrvatske za Ljubljansku banku

Republika Slovenija danas je pokrenula tužbu protiv Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava zbog slučaja Ljubljanska banka.

Slovenija smatra kako je Hrvatska prekršila Konvenciju za zaštitu prava čovjeka i temeljnih sloboda jer  ‘posljednjih 25 godina hrvatski sudovi ignoriraju slovenske zahtjeve’ i onemogućavaju Ljubljansku banku u naplaćivanju dugova koje ima spram hrvatskih kompanija.

Slovenska vlada navodi kako se zbog toga dužnicima Ljubljanske banke u Hrvatskoj omogućilo izbjegavanje otplate dugova, što je stavilo Sloveniju u nepravedan položaj te sada Ljubljana mora isplatiti štediše Ljubljanske banke.

Dodaje se kako su hrvatske sudske i izvršne vlasti arbitrarnim odlukama nametnule prekid poslovanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj, kako su sustavno otezale procese te onemogućavale provođenje presuda. Ljubljana optužuje Hrvatsku i za izravno miješanje u procese, i to kroz izvršnu vlast.

Nadalje, navodi se i kako su hrvatski sudovi zanijekali Ljubljanskoj banci pravo da tuži hrvatske kompanije te da na taj način naplati legitimna potraživanja.

Nakon višegodišnjih pregovora s Hrvatskom po pitanju Ljubljanske banke te uzimajući u obzir da Hrvatska ne poštuje preuzete obveze, ističu iz slovenske vlade, Slovenija je odlučila potražiti pravni lijek na međunarodnoj razini.

Ministar za pravosuđe Slovenije Goran Klemenčič je nakon sjednice Vlade potvrdio da Slovenija tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava jer su “hrvatske sudske i izvršne ovlasti sustavnim i arbitrarnim djelovanjem Ljubljansku banku uskratile za njezinu imovinu i kršenje europskog pravnog reda”.

Slovensko državno pravobraniteljstvo uložilo je tužbu, a Klemenčić je već obavijestio svog hrvatskog kolegu. Iznos za koji Slovenija tuži Hrvatsku je približno 360 milijuna eura.

telegram.hr/index.hr /HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *