Obljetnica Hrvatske ratne mornarice

25. obljetnica Hrvatske ratne mornarice (HRM) svečano je obilježena u Šibeniku. Prije središnje proslave održan je veličanstven mimohod od Baldekina do rive, na kojem je sudjelovalo više od 1000 šibenskih branitelja, veterana Domovinskoga rata

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović  položila je u more bacila vijenac za poginule pripadnike HRM-a u Domovinskom ratu.

Predsjednica je, u povodu obljetnice, a na prijedlog ministra obrane donijela odluku o promicanju i pohvali za pripadnike HRM-a. Promaknuto je sedam časnika te pohvaljena jedna časnica HRM-a. Promaknuta su dva kapetana korvete u čin kapetana fregata te pet poručnika bojnog broda u čin kapetana korvete. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalu vrhovne zapovjednice dobila je brigadirka Violeta Pilić.

U svom govoru predsjednica je istaknula kako su temelji HRM-a postavljeni za vrijeme Domovinskog rata, upravo u Šibeniku za vrijeme tzv. Rujanskog rata kada su 1991. zaplijenjena 34 broda tadašnje JNA.

Budući da ovih dana obilježavamo i 25. obljetnicu šibenske bitke iskazujem zahvalu i upućujem čestitku svim hrabrim braniteljima sudionicima te bitke, posebice onima koji su bili na Žirju. Bila je to jedna od najvažnijih bitaka Domovinskog rata, odlučna za obranu Dalmacije, a potom i oslobođenje okupiranih dijelova Hrvatske. Tu je prevagnuo ljudski čimbenik, motiviranost i hrabrost hrvatskog vojnika te zajedništvo hrvatskih ljudi – istaknula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je govorila i o tradiciji hrvatske mornarice, od vremena hrvatskih kneževa, Trpimira i Domagoja, kraljeva Tomislava i Petra Krešimira IV., preko slavne Dubrovačke republike do današnjih dana. Govorila je i o značaju dr. Franje Tuđmana i Domovinskog rata i poručila kako su hrvatske Oružane snage pripravne za odgovor bilo kakvim izazovima.

Postojanost i državotvorne ideje koje su proistekle iz Domovinskog rata zaglavni su kamen i uzor današnjim i budućim nacionalnim i državnim interesima, ocijenila je.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović napomenuo je da svaku obljetnicu prate žive slike vremena u kojem je započelo ostvarivanje sna o samostalnoj i suverenoj domovini, o slobodnoj Hrvatskoj.

Iz tih teških vremena, iz vremena rata, izniknula je Hrvatska ratna mornarica. Postavljanjem admirala flote Svete Letice Barbe 12. rujna 1991. godine na dužnost zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, ona postaje dio Oružanih snaga Hrvatske, a već dva dana nakon toga prvi put se vijori stijeg Hrvatske na ratnom brodu” – kazao je Stipanović.

U isto vrijeme ponosni sinovi su u sedmodnevnom Rujanskom ratu obranili svoj grad Šibenik i dali u sustav HRM-a tridesetak brodova. Od tih brodova stvoreni su temelji male, ali hrabre mornarice.

Hrvatski mornari od 1991. godine više nisu u službi tuđih mornarica nego ponosno služe pod hrvatskim stijegom – poručio je Stipanović (sibenik.in)

hrt/veecrnji.hr/hia
foto:sibenik.in

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *