EU SUMMIT U BRATISLAVI: Merkel priznala EU je u kritičnoj situaciji

Na EU summitu u Bratislavi na kojem su sudjelovali čelnici 27  zemalja članica Hrvatsku je  predstavljao tehnički premijer Tihomir Orešković. To je prvi EU summit nakon Brexita.

Summit je završio usvajanjem “bratislavske mape puta” kojom će 27 članica EU krenuti u daljnje razgovore o budućnosti Unije, a ti razgovori će trajati najmanje do ožujka.

U dvorcu na vrhu malog brežuljka uz obalu Dunava mogao je stajati i natpis “Dobro došli, svi osim Britanaca”. Premijeri i predsjednici 27 članica EU, svih članica osim Velike Britanije, okupili su se u Bratislavi da bi razgovarali o budućnosti Unije. Poljuljan Brexitom, lanjskim vrhuncem migrantske krize, nedostatkom sigurnosti na vanjskim granicama, prijetnjom od terorizma i izostankom dugoročno stabilnog gospodarskog rasta, EU je na raskrižju na kojem njegovi lideri žele iskrenu i otvorenu raspravu o daljnjem smjeru.

– Nismo došli u Bratislavu tješiti jedni druge. Ili negirati stvarne izazove s kojima se suočavamo. U ovom trenutku povijesti naše zajednice jedina je stvar koja ima smisla trijezna i brutalno iskrena procjena situacije – rekao je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, uoči summita. S obzirom na to da je summit neformalan, ne očekuju se zaključci, no očekuje se “bratislavska mapa puta” kojim će 27 članica krenuti u razgovore o budućnosti Unije.

Merkel priznala EU je u kritičnoj situaciji

EU je u kritičnoj situaciji – priznala je njemačka kancelarka Angela Merkel u Bratislavi. Tusk želi da se u raspravi naglasi jačanje sigurnosti na vanjskim granicama EU i da svi obećaju da neće dopustiti ponavljanje lanjskog “kaosa” nastalog zbog, kako smatra Tusk, “politički korektnih izjava da Europa ne može biti tvrđava i da mora ostati otvorenom”. Takve Tuskove riječi idu izravno na Angelu Merkel.

– Moramo našim postupcima pokazati da možemo bolje – rekla je Merkel u Bratislavi.

– Britanci su odlučili otići i postavlja se pitanje budućnosti Europe. Ili ćemo krenuti putem dezintegracije ili ćemo raditi zajedno na pokretanju novog zamaha, na ponovnom pokretanju europskog projekta – rekao je francuski predsjednik Francois Hollande te dodao: – Europa mora biti sposobna sama obraniti svoje vrijednosti i interese.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će četiri zemlje koje čine Višegradsku skupinu predstaviti svoj plan za poboljšanje Unije.

Možda je jedina konkretna stvar koja se unaprijed planirala dogovoriti bilo slanje 200 policajaca i 50 vozila u zajedničku europsku ophodnju na granici Bugarske i Turske. Hrvatska će u tome, neslužbeno doznajemo, sudjelovati s dvoje policajaca i jednim vozilom.

– Znamo da imamo izazove, ali danas je možda novi početak za EU – rekao je tehnički premijer Orešković koji je u Bratislavi predstavljao Hrvatsku.

Tihomir Orešković
Komentari i poruke bili su vrlo pozitivni. Znamo da imamo izazove ali danas je možda novi početak gdje smo definirali okvir (za sljedećih šest mjeseci) do sastanka u Rimu gdje ćemo slaviti 60 godina EU-a“, rekao je hrvatski premijer Tihomir  Orešković novinarima po završetku summita.

Ponovio je da su glavne teme sastanka na vrhu bile sigurnost Europske unije i migrantska kriza, gdje je donesena formalna odluka da se pomogne Bugarskoj u jačanju granica. Orešković je rekao da će 24. rujna sudjelovati na sastanku u Beču kamo je pozvano više zemalja, na mini-summit o migrantskoj krizi.

“Tamo ćemo dodatno proširiti raspravu da vidimo na koji način možemo bolje kontrolirati izbjeglice na balkanskoj ruti”, rekao je Orešković.

U Beč je pozvano “deset zemalja najzahvaćenijih migrantskom krizom. Potrebno je, nakon europskog summita u Bratislavi nastaviti razgovore o važnim pitanjima za budućnost EU, posebice migranata”, rekla je glasnogovornica austrijske vlade.

Osim Angele Merkel i Aleksisa Ciprasa, pozvani su i šefovi vlada Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Mađaske, Bugarske, Rumunjske i Makedonije. “Srbija ima 5.000 izbjeglica, znamo stanje na granici u Grčkoj, Turska ima 3 milijuna – trebamo biti spremni za svaku opciju”, kazao je Orešković.

Na pitanje je li došlo do približavanja stajališta zapada i istoka Europe oko kvota i premještanja migranata, premijer je rekao da se danas nisu spominjale kvote “već smo govorilii kako možemo surađivati. Imao sam sastanak s (mađarskim premijerom Viktorom) Orbanom, on je bio u Srbiji i u Bugarskoj”, rekao je, dodajući da je Mađarska vrlo aktivna na tom planu.

“Fokusirali smo se na stvari koje možemo pokrenuti”, rekao je.  Orešković je rekao kako je bilo dosta razgovora o gospodarstvu, mladima i digitalizaciji, a zadnja je tema bila terorizam i kako bolje dijeliti informacije.

Što se tiče europske obrane, koja je također bila jedna od tema, tehnički šef hrvatske vlade kazao je da tu još nema nekih definitivnih pozicija, a da postoji “dosta upitnika” oko eventualnog formiranja nove europske vojske. “Prerano je za neke odluke u tom smislu”, rekao je Orešković

Njemačka i Francuska prije početka summmita najavile su da će svojim kolegama iz Europske unije uputiti “snažnu poruku” oko europske obrane, a poznato je da se Berlin i Pariz zalažu za novi zamah vojnoj suradnji u Uniji, što je dugo vremena bila neka vrsta tabu teme zbog britanskog protivljenja.

Vezano:
Uoči summita u Bratislavi EU nesložnija nego ikad

vecernji.hr/hia
foto:Reuters

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *