Paraolimpijske igre u Rio de Jaineru svečano zatvorene

Paraolimpijske igre u Rio de Jaineru nakon 12 dana natjecanja svečano su zatvorene na stadionu Maracana. Na igrama je nastupilo više od 4,000 sportaša iz 159 zemalja svijeta.

Hrvatsku je predstavljalo 19 sportaša koji se kući vraćaju s pet osvojenih medalja – 2 zlatne, 2 srebrne i 1 brončana.
Zlato su osvojili Mikela Ristoski i Sandra Paović, srebro  Zoran Talić, Mužinić i Dretar Karić u paru su osvojile srebro a broncu je osvojio Velimir Šandor.

Rio se od Paraolimpijskih igara oprostio uz glazbu i ples , bilo je tu od sambe do rocka, od popa do Baiaoa, od Bossa Nove do funka. Pozornicom su prodefilirale broje brazilske zvijezde poput Sauloau, Ivete Sangalo, Gaby Amarantos, Nego de Borela, Ceu i Mestrinha, a nastupila je i engleska pop zvijezda Calum Scott.

Na svečanostima zatvaranja paraolimpijskig igara nije bilo mimohoda sportaša, već su paraolimpijci i prije službenog početka programa zauzeli svoja mjesta uz travnjak kako bi mogli pratiti cijeli show. Nakon što je na otvaranju POI hrvatsku zastavu nosio atletičar Branimir Budetić, ta je čast na zatvaranju pripala ‘zlatnoj’ stolnotenisačici Sandri Paović.
U službenom dijelu svečanosti s jarbola je spuštena zastava IPC-a koju je gradonačelnik Rio de JaneiraEduardo Paes predao guvernerki Tokija Yurike Koike, domaćinu idućih Igara za četiri godine.

Paraolimpijske igre u Rio de Jaineru zasjenila je pogibija iranskog bicikliste Bahmana Golbarnezhada (48) koji je podlegao nakon pada za vrijeme cestovne utrke na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Prema prvim informacijama, Iranac je stradao prilikom spusta niz brdo, a u nesreći je slomio vrat i usprkos brzoj intervenciji liječnika nije preživio. Golbarnezhad je bio jedini iranski biciklist u Riju, a prije nekoliko dana je osvojio 14. mjesto u utrci na kronometar. Bile su to njegove druge POI nakon što je nastupio u Londonu prije četiri godine. Start cestovne utrke bio je na plaži Pontal, a veći dio rute bio je kao i za vrijeme olimpijske utrke koja je bila iznimno teška i zahtjev

 

stolnotenisačice Mužinić i Dretar KarićMužinić i Dretar Karić, osvojile srebro

Hrvatske stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile su srebrnu medalju u ekipnom dijelu natjecanja na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru nakon što su u finalu izgubile od Kine 0-2. Dretar Karić (36) i Mužinić (26), koje nastupaju u kolicima u kategorijama 1-3, nisu uspjele prirediti podvig protiv Kineskinja Juan Xue i Qian Li koje su u pojedinačnoj konkurenciji osvojile zlato i srebro. Kineskinje su u prvom meču u igri parova slavile 3-0 (11:6, 11:2, 11:4), a potom je Li u singlu pobijedila Mužinić 3-1 (3:11, 5:11, 13:11, 5:11).Ovojivši srebrnu medalju Anđela i Helena upisale su se u povijest hrvatskog sporta osoba s invaliditetom kao osvajačice prvog ekipnog odličja na paraolimpijskim igrama. Sve dosadašnje medalje osvojene su u pojedinačnoj konkurenciji.
Anđela je do svoje trinaeste godine trenirala odbojku. Međutim, nakon prometne nesreće 2006. završila je u kolicima. Sličnu sudbinu proživjela je i Helena koja je bila talentirana rukometašica Koke iz Varaždina, međutim sa 17 godina nastradala je kao pješak u prometnoj nesreće, te je od tada u kolicima.

 

paraolimpijske igre u RiuMikela Ristoski,zlatna
Hrvatska atletičarka s intelektualnim teškoćama Puljanka  Mikela Ristoski osvojila je zlatnu medalju u skoku u dalj. Skokom u četvrtoj seriji od 5.67  pretekla je svjetsku rekorderku i olimpijsku pobjednicu Poljakinju Karolinu Kucharczyk (5.55), a u zadnjoj seriji je postavila i osobni rekord od 5.79 metara. Treća je bila Malezijka Siiti Ismail (5.20).

 

 

Mikela Ristoski, skok udalj

na paraolimpijskim igrama o Riu
Sandra Paović, stolno tesnisačica

Sandra Paović, zlato
Hrvatska stolnotenisačica Sandra Paović u finalu je pobijedila Njemicu Stephanie
Grebe  i rezultatom  3-0  (11-2, 11-7, 11-4) osvojila zlatnu medalju.Sandra je 12 puta igrala
s Grebe u svih 12 puta je pobiedila. “Ova medalja je za mene veliko olakšanje. Ja vam ne mogu objasniti razinu stresa koji sam proživljavala svih ovih dana. Što ako izgubim, a svi od mene očekuju pobjedu. To su pitanja koja moraš izbaciti iz glave. Cijeli turnir sam igrala oprezno, možda čak i preoprezno sve do finala, no u finalu sam uživala. Rekla sam si, pusti ruku, bolja si i jača si i to sam dokazala,” priznala je Sandra.

 


Zoran Talić, na paraolimpijskim igrama u Riu
Zoran Talić, skok udalj

Zoran Talić, srebro
Hrvatski atletičar Zoran Talić ponovio je uspjeh iz Londona osvojivši i na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru drugo mjesto u skoku u dalj osoba s intelektualnim teškoćama.Talić je bio drugi s rezultatom 7,12 što je deset centimetara slabiji rezultat od njegovog osobnog rekorda. Zlato je pripalo sjajnom Malezijcu Abdulu Latifu Romlyju koji je pobijedio s novim svjetskim rekordom 7,60 metara, dok je treći bio Ukrajinac Dmitro Prudnikov koji je u zadnjoj seriji skočio 6,99 metara i za tri centimetara uzeo broncu Nizozemcu Rankiju Oberoiju.

 

 

paraolimpijac na olimpijadi u Riju
Velimir Šandor, bacač diska

Velimir Šandor, bronca
Velimir Šandor (30) osvojio je brončanu medalju u bacanju diska u kategoriji F52. Hrvatska je tako već prvog dana natjecanja na POI stigla do odličja, 15. u našoj povijesti.
Šandor, koji je nakon prometne nesreće prije desetak godina završio u kolicima, osvojio je broncu bacivši disk 18,24 metara. Zlato je pripalo Latvijcu Aigarsu Apinisu s rezultatom 20,83, dok je srebro osvojio Poljak Robert Jachimowicz s rezultatom 19,10.

 

 

 

Paraolimpijske igre u Riu de Jeineru svečano su otvorene u srijedu i trajat će do 18. rujna.

Hrvatsku sportsku delegaciju čini 19 sportaša, a stjegonoša hrvatske zastave na otvorenju bio je Branimir Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje i aktualni svjetski rekorder u bacanju koplja.

S 307 predstavnika  najbrojnija je u Riju kineska delegacija, Kineza ima više i od Brazilaca.

Hrvatska je prvi put na paraolimpijskim igrama nastupila u Barceloni 1992., a od proglašenja neovisnosti naši su sportaši na POI-ju osvojili 14 odličja: tri zlata, tri srebra i osam bronci.

Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u Barceloni 1992. osvojivši treće mjesto u bacanju koplja. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. – tri plivačke Mihovila Španje te jedna Jelene Vuković u bacanju diska.

U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje – tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.

Na posljednjim Igrama u Londonu Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

hrt/hia
foto: hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *