Stranka Jedinstvena Rusija uvjerljivo pobjedila na parlamentarnim izborima u Rusiji

Stranka Vladimira Putina Jedinstvena Rusija prema prvim službenim rezultatima, osvojila 54,3% glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Rusiji. To je bolji rezultat nego 2011. godina kada je stranka ostvarili 49% glasova.

Jedinstvena Rusija osvojila je tako najmanje 338 mjesta u Državnoj Dumi, parlamentu s 450 zastupnika. Na prošlim izborima imala je 238 mandata u parlamentu.

Nakon Jedinstvene Rusije slijede Komunisti i ultranacionalistička Liberalna demokratska stranka, sa 13,5% i 13,3% te Pravedna Rusija koja je dobila 6,2%. Te četiri stranke, koje su činile dosadašnji saziv parlamenta, a sve se vraćaju u Kremlj, bile su jedine koje su prešle izborni prag od 5%.

Nakon završenog glasovanja Putin je kazao kako može sa sigurnošću objaviti da je stranka osigurala dobar rezultat, da je pobijedila. Situacija je teška no ljudi i dalje glasaju za Jedinstvenu Rusiju, rekao je Putin na državnoj televiziji.

Premijer Dmitrij Medvedev sa sigurnošću je rekao da će njegova stranka osvojiti apsolutnu većinu u Dumi.

Iako je ukupan broj glasova za Jedinstvenu Rusiju bio viši od 49% koliko je stranka osvojila 2011., odaziv je bio nizak, posebno u Moskvi i Sankt Peterburgu. Glasovalo je tek 47,8% birača u odnosu prema 60% 2011., rekli su izborni dužnosnici.

Parlamentarni izbori prošli su bez ikakvih teškoća za vlasti koje su očajnički željele izbjeći ponavljanje masovnih prosvjeda koji su obilježili prethodne izbore, te potvrditi svoju dominaciju dok se Rusija suočava s najduljom gospodarskom krizom tijekom Putinove vladavine.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *