Pregovori HDZ-a i Mosta nisu završeni, nastavljaju se

Drugi krug pregovora HDZ-a i Mosta o sastvljanju vlade završen je bez konkretnih dogovora. Jedino što je jesno je to da se pregovori nastavljaju.

Mostu ideja o četiri potpredsjednika Vlade, što ju je iznio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, nije prihvatljiva i smatraju da su optimalna tri potpredsjednička mjesta. Božo Petrov, lider Mosta, trebao bi biti prvi potpredsjednik, budući da bi Plenković trebao biti premijer, a uvođenje četvrtog potpredsjednika drže nepotrebnim gomilanjem administracije, piše vecernji.hr

Kad bi HDZ manjinama ponudio jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi, to im ne bi bilo problem, no informacije iz HDZ-a govore da bi manjinski zastupnici prije mogli dobiti mjesto potpredsjednika Sabora.

Usporeni pregovori

Iako su informacije iz Mosta, jučer uoči pregovora s HDZ-om, govorile da žele ubrzati dogovor o sastavljanju Vlade, HDZ I Most još nisu dogovorili sve oko Mostovih sedam uvjeta za suradnju. Prema svim informacijama jedino je dogovoreno da se u izborni zakon uvede mogućnost da birači na parlamentarnim izborima imaju pravo na tri, umjesto na jedan, preferencijalni glas, kao i izmjene Ovršnog zakona.

U prvih 30 dana od konstituiranja Sabora ta bi dva zakona mogla biti izglasana, a za ostalih pet uvjeta Mosta napravit će se hodogram s jasno definiranim rokovima u kojima bi oni trebali biti izglasani. Tako proizlazi iz izjava Andreja Plenkovića, šefa HDZ-a I Bože Petrova, lidera Mosta. To znači da Most neće inzistirati da se svih sedam jamstava ostvari u prvih 30 dana od konstituiranja Sabora.

Orijentirali smo se na sedam bitnih točaka i razmijenili stajališta. Dogovorili smo da je dio tema realno ostvariv na početku saziva Sabora, a dio će biti sastavni dio programa Vlade s jasno definiranim hodogramom te će biti realiziran uz određene dodatne konzultacije – izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon završetka pregovora.

 

Još nije jasno hoće li se Vlada formirati nakon 30 dana od konstituiranja Sabora, kada se usvoje oni zakoni za koje postoje uvjeti da se ispune u tom roku, ili će se formirati odmah. U HDZ-u kažu kako su proučavali povijesne trenutke u kojima je Vlada bila formirana odmah, a i one u kojima je sastavljena tek nakon što su u Saboru usvojeni određeni zakoni, ali da još nije donesena odluka o točnom modelu.

Jasno je da Mostova ideja o tome da svi njihovi traženi zakoni budu ispunjeni u mjesec dana pala u vodu. U 30 dana ne može biti proglašen isključivi gospodarski pojas. Oko financiranja političkih stranaka HDZ i Most trebali bi postići dogovor, kao i oko jamstva vezanog za Hrvatsku narodnu banku. Nepoznato je što je s jamstvom da se na plaće u lokalnoj samoupravi ne može potrošiti više od 15 posto prihoda lokalnih proračuna, što bi trebali spriječiti “uhljebljivanja”. Pregovori se nastavljaju za sedam dana, a dotad će stručni timovi “ispeglati” do kraja sva jamstva. Idući tjedan su na redu pregovori oko programa i ustroja Vlade.

Rokovi za Sabor

Unatoč svemu, Most ne odustaje od prikupljanja 15 zastupničkih ruku (sada ih imaju 13) kako bi već na konstituirajućoj sjednici Sabora u saborsku proceduru uputili prijedloge svojih osam zakona koji pokrivaju tih sedam famoznih jamstava. Budući da će za koji dan Ustavni sud potvrditi službene rezultate izbora, uskoro će početi teći rok od 20 dana u kojem mora biti konstituiran Sabor. Osim što su Mostu potrebna još dva zastupnika da dogura do 15 ruku, što je 10 posto svih zastupnika u Saboru, namjera im je da samo Most i HDZ zajedno imaju 76 zastupnika, odnosno apsolutnu većinu, i da samo te dvije stranke formiraju Vladu.

HDZ pak primjenjuje drugu taktiku i želi okupiti potporu što više zastupnika te predsjednici RH na Pantovčak doći s potporom više od 82 zastupnika. Zato su u pregovore uveli i manjinske zastupnike, što je zasmetalo Mostu, a Plenković je javno na suradnju pozvao i HSS, ali i dva zastupnika iz koalicije Milana Bandića i Reformista.

Priča da je HDZ spreman Mostu umjesto Ministarstva gospodarstva ponuditi zdravstvo, u Mostu, kako se doznaje, nije najbolje prihvaćena. Uz toliko kandidata za ministra zdravlja unutar HDZ-a, kažu, ne žele se uopće petljati u tu kombinaciju. Od Ministarstva gospodarstva spremni su odustati ako dobiju dobru zamjenu za taj resor. Plenkovićev poziv HSS-u da se opet pridruži HDZ-u, u Mostu vide samo kao jačanje pozicije HDZ-a u pregovorima.
Prva runda pregovora

Sastanak je trajao četiri i pol sata a razgovaralo se o formiranju vlade. Razgovaralo se i o 7 jamstavima koje traži Most. Dogovoreno je da stručni timovi nastve raditi na tome i na priejdlozima . Naredni sastanak održat će se  u ponedjeljak u 15 sati.

“Želimo postići strateški dogovor i formirati stabilnu većinu i stabilnu Vladu. Želimo da to bude paket iz izbornog programa i HDZ-a i Mosta. Atmosfera je bila pozitivna i ugodna. Imali smo priliku kolegama predstaviti novi HDZ”, kazao je nakon završetka sastanka Andrej Plenković.

“Neke stvari se trebaju graditi, kao što je povjerenje, ali nismo stekli dojam da nešto ne valja. Imamo pozitivne dojmove. Bilo bi mi drago kada bi se ovako nastavilo”, izjavio je Božo Petrov. Dodao je da su stručni timovi dobili zadatak da razrade Mostove prijedloge i “konstruktivne prijedloge koje su dobili s druge strane”.

Podsjetimo, Nacionalno vijeće HDZ-a na jučerašnjoj je sjednici oformilo radnu skupinu za razgovore s drugim parlamentarnim strankama vezano uz sastavljanje nove vlade. U njoj su Andrej Plenković, Ivo Stier, Goran Marić, Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković i Davor Božinović. Pregovarački tim Mosta čine Božo Petrov, Ivan Kovačić, Miroslav Šimić i Ante Čikotić.

Osim proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, Mostovi su uvjeti demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava, financiranje političkog sustava, izmjene Ovršnog zakona, izmjene Zakona o HRT-u, zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku. Neslužbeno se doznaje kako Most zahtijeva i ostanak svojh ministara u Vladi te mjesto predsjednika Sabora.

Dok HDZ i Most počinju pregovarati, i potencijalni manji koalicijski partneri pomalo otkrivaju karte. Milan Bandić za Plenkovića kaže da je novo lice i da pregovori neće biti dugi kao nakon proteklih izbora. Njegova će stranka odluku, uvjerava, donijeti brzo. Ako HDZ-u zatreba, neće moći računati na tri IDS-ova mandata. IDS-ovci su svoje predizborno obećanje ponovili i jutros. Iako su dobili samo jedan mandat, u HDSSB-u kažu da su otvoreni za suradnju s vladajućima, ali da im je važno da dio novca ide za projekte u Slavoniji.

hrt/hia
foto:Maja Sever, hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *