Počelo suđenje Kapetanu Draganu, odbacio sve optužbe

Danas  je  počelo suđenje  kapetanu Draganu (Dragan Vasiljković). Sudi mu se za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Glavna rasprava je počela u 9,00 sati u sudnici splitskog Županijskog suda .

Odvjetničkom timu Dragana Vasiljkovića pridružio se odvjetnik Tomislav Filaković iz Osijeka, koji će uz odvjetnicu Slađanu Čanković ubuduće braniti interese optuženoga za ratni zločin. Dan uoči početka suđenja  još uvijek se proširivao popis osoba koje će pratiti suđenje.

Vasiljković se izjasnio da se ne osjeća krivim

Nakon 20-minutnog čitanja optužnice Dragan Vasiljković je pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudac Damir Romac rekao da razumije optužnicu, ali da se se apsolutno ne osjeća krivim za ni jednu optužbu koju mu tužiteljstvo stavlja na teret.

Vasiljković je je pred sudskim vijećem također rekao da je branio Jugoslaviju, da je imao osjećaj da se ona njemu otima, te da nije agresor ni zločinac, već branitelj svoje domovine. Ovo more koje vi zovete vašim, to je bilo moje more, rekao je i naglasio kako je 11 godina bez presude u zatvoru, a nije anonimac već jedan od poznatijih oficira. Ponosan sam na svoj ratni put i ratni put svojih “knindža”. Zatvorenici su nakon razmjene imali samo lijepe riječi, a sada, nakon 25 godina, svjedoče drukčije,  rekao je Vasiljković.  Optužnicu je u cijelosti negirao.
Nastavak suđenja zakazan je za 18., 19. i 20. listopada. Bit će ispitano više od 50 svjedoka.

Veliko zanimanje medija

Na suđenje na Županijskom sudu u Splitu iz Londona će doći Jacquelin Magnay, novinarka lista The Australian. Australski medij poslao je svoju dopisnicu za Europu u Split, budući da su upravo oni prije 11 godina u Perthu otkrili Dragana Vasiljkovića koji se skrivao pod krinkom instruktora golfa Daniela Sneddena.

Tužio medije

Nakon objave priče The Australiana došlo je do uhićenja Dragana Vasiljkovića te do zahtjeva za izručenjem, koji je Hrvatska podnijela Australiji. Budući da Dragan Vasiljković ima dvojno državljanstvo, srbijansko i australsko, ekstradicijski postupak trajao je dugo te je izručen deset godina kasnije.

Za to je vrijeme The Australian objavio i iskaze osoba koje su teretile Dragana Vasiljkovića za ratni zločin, među kojima je bio i Darko Kaurić iz Gline, bivši hrvatski policajac kojega su zlostavljali pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Kapetan Dragan. Tijekom razdoblja u kojem se borio protiv izručenja, Dragan Vasiljković pokrenuo je i privatnu tužbu protiv The Australiana, koji ga je u svojim tekstovima nazivao “navodnim ratnim zločincem”. Postupak je Dragan Vasiljković izgubio, a jedan od ključnih dokaza u korist The Australiana bilo je upravo svjedočanstvo Darka Kaurića.

Osim novinarke The Australiana, na Županijski sud u Splitu dolazak su iz Londona najavili i Victoria Craw, dopisnica za Europu, i Ella Pellegrini, fotografkinja za New Corp Australia. Uz kolegice iz australskih medija, svoje je ime na popis zainteresiranih medija stavio i Hans Holzheider, novinar njemačkog Suddeusche Zeitunga. Navedeni medij posebno je zainteresiran za postupak protiv Dragana Vasiljkovića jer je on optužen da je skrivio smrt Nijemca Egona Scotlanda, njihova novinara ubijenog 1991. godine na ulazu u Glinu. Uz njemačkog novinara najavljen je i prevoditelj.

Konzuli, savjetnici…

Mediji iz Republike Srbije, koji konstantno prate postupak, nisu poimence najavljivali svoje novinare, ali očekuje se da će se koristiti uslugama agencija i slobodnih novinara koji su se također stavili na popis publike.
Uz novinare će na suđenje doći konzul John Eduard Herbert Read i Renata Buljubašić iz Veleposlanstva Australije, Bruno Boban, savjetnik za odnose s javnošću Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, te Nenad Maričić, konzul iz Ambasade Republike Srbije u Zagrebu.


Mjere predostrožnoasti

Već na ulazu u sudsku zgradu postavit će se dodatne mjere osiguranja. Tijekom vikenda dopremljen je RTG uređaj za pregled torbi koji će se instalirati na glavni ulaz. Upravo će taj ulaz biti i jedini na koji će se u utorak ujutro moći ući u zgradu. Do sada su pravosudni djelatnici, odvjetnici, sudski vještaci i vježbenici imali poseban, pomoćni ulaz u zgradu koji je služio za osobe koje ne prolaze sigurnosne preglede. Glavni ulaz bio je za građane i ima specijalna vrata s detektorom metala te je uvijek pod nadzorom pravosudne policije. Kroz taj će ulaz na dan suđenja Draganu Vasiljkoviću prolaziti svi, i publika za suđenje i djelatnici suda.

Dok će se osobne stvari pregledavati kroz navedeni uređaj, osobe će prolaziti kroz vrata koja imaju ugrađeni metal-detektor i koja su otprije u funkciji na sudu, te će ih po potrebi dodatno pregledati i pravosudni policajci.

slobodnadalmacija.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *