Krešo Beljak: HSS daje potporu Plenkoviću

Na sjednici Predsjedništva HSS-a u utorak dogovorena je potporu  Andreju  Plenkoviću i njegovoj Vladi na  rok od 100 dana što je u interesu građana. Nakon tog roka stranka će biti  žestoka opozicija, ne borimo se za fotelje, rekao je za HRT predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Beljak je potvrdio da je na Predsjedništvu stranke odlučeno da će unutarstranački izbori biti 22. listopada te da za dva dana kreću kandidacijski procesi.Komentirao je i trenutnu situaciju Marijane Petir u stranci, rekao je da je pod suspenzijom jer je opstruirala izborni proces. Radila je protiv HSS-a koji joj je dao sve što u životu ima i ona u ovome trenutku ne odlučuje o ničemu.
Govoreći o unutarstranačkim izborima Beljak je kazao da se svi punopravni članovi HSS-a mogu kandidirati. Oni koji su radili protiv HSS-a mogu pisati žalbe. Nije na meni nego na Predsjedništvu stranke da te žalbe usvoji ili odbaci, dodaje.
Marijana Petir mora napisati žalbu, a o Predsjedništvu ovisi hoće li je usvojiti ili odbaciti. Nakon toga će se znati njena sudbina. No mislim da si je istupima u medijima u posljednje vrijeme zapečatila sudbinu, rekao je Beljak odgovarajući na pitanje hoće li se Marijana Petir moći kandidirati

Reakcije na odluku HSS-a

Odluka Predsjedništva HSS-a da ta stranka podupre vladu Andreja Plenkovića u prvih 100 dana polučila je mnoge reakcije.

Božo Petrov, čelnik Mosta na svojem facebook profilu je napisao:  “Svatko ima mogućnost dati podršku iz Sabora Vladi HDZ-a i MOST-a, niti se to može zabraniti. Hoće li se na to odlučiti HSS ili ne, njihova je odluka. To ne mijenja odnos MOST-a prema HDZ-u i započete pregovore. Nama su prije svega u interesu jamstva koja će pokazati da država može raditi u interesu građana i da Hrvatska time postane više demokratska, uređenija i socijalno osjetljivija država. To svi mogu podržati, uključujući i HSS, ali sigurno gosp. Beljak u tome neće zaustaviti MOST”, poručio je.

Orsat Miljenić (SDP), kazao je da nijedna stranka nema pravo prevariti birače. Ovo je čista prevara birača, a ti birači su naši birači, to su bili birači Narodne koalicije i stoga je to nešto što je nedopustivo, kazao je Miljenić reagirajući na izjavu Kreše Beljaka.

Matija Posavec (HNS) poželio je sreću HSS-u i istaknuo da će njegova stranka odlučiti hoće li biti potpuno oporbena strana. O tome ćemo odluku donijeti na stranačkim tijelima, evo već sutra na Predsjedništvu stranke.

Iz HDZ-a poručuju da je svatko tko da potpise za novu stabilnu vladu na čelu s Plenkovićem – dobrodošao, no za HDZ je Most najvažniji strateški partner s kojim nastavlja pregovore i s kojim će formirati vladu.

Plenkoviću veća potpora od tražene

S najavljenom podrškom HSS-a novi mandatar Andrej Plenković sada bi, teoretski, mogao imati mnogo veću potporu od potrebnih 76 ruku za sastavljanje vlade. S obzirom na to da su pregovori HDZ-a i Mosta uspješni (HDZ ima 61 zastupnika, Most 13), to su 74 ruke. Dodamo li najavljenih pet HSS-ovih, već ih je 79.
Ako potporu da osam pripadnika nacionalnih manjina, jedan HDSSB-ov zastupnik, dva iz stranke Milana Bandića i nezavisni zastupnik dijaspore Željko Glasnović – to bi mogla biti podrška 91 zastupnika. To je sve, zasad, teoretski, ali postoji mogućnost za veliku, široku, potporu. Pregovori još traju i ništa nije gotovo – dok nije gotovo.

Danas će HHS održati sjednicu predsjedništva,možda i oni odluče krenuti putem HSS-a

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *