BALKANSKA RUTA: Migranti dolaze, hoće li Hrvatska graditi ogradu?

Neki već upozoravaju da se ponovno aktivirala balkanska ruta, sve više je migranata u Srbiji koji pokušavaju prijeći u Hrvatsku i nastviti put ka drugim odredištima Europe. Hoće li Hrvatska ogradom zaštiti svoju granicu?

Srbija je najavila podizanje barijera na granici s Makedonijom i Bugarskom jer nema dovoljno kapaciteta da primi sve migrante.

Hrvatska je na pomoć izbjeglicama potrošila 20 milijuna eura. Zamislite samo koliko je korisnije taj novac mogao biti utrošen u pomaganje onima u opasnim situacijama, u sprečavanje sukoba, u borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku. Istovremeno je slovenski predsjednik Borut Pahor zatražio od UN-a veću pomoć državama koje najviše podnose teret migracijske krize. Srbija je najavila podizanje barijera na granici s Makedonijom i Bugarskom jer nema dovoljno kapaciteta da primi sve migrante. Neki već upozoravaju da se ponovno aktivirala balkanska izbjeglička ruta.

U Tovarniku više policije

Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ponavlja da pitanje balkanske rute nije problematično i da je stanje oko granice RH stabilno. Barem za sada. On smatra da podizanje ograde na hrvatsko-srpskoj granici nema nikakvog smisla.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na sastanku u New Yorku kazao je da Srbija ne želi podizati zidove, ali nema kapacitete da bude dugoročno, masovno prihvatilište za migrante.

– Puno je važnije od ograde da EU riješi realizaciju sporazuma s Turskom. Sve ograde prešli su i oni koji su sada u Srbiji ili na granici prema Srbiji. Prešli su more. Efikasna politika EU najbolja je brana za novi izbjeglički val. Izbjeglice dolaze iz zemalja EU koje ih ne zadržavaju, a Hrvatska bi ih trebala zadržavati. Balkanska ruta aktivna je ma koliko se o tome šuti – uvjeren je bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U MUP-u navode da je u posljednja dva mjeseca uočljiv porast pokušaja nezakonitih prelazaka, ali da se ne može govoriti o ponovnom aktiviranju balkanske rute. Uvjeravaju da u ovom trenutku nema ugroze nacionalne sigurnosti, a s prvim najavama moguće nove izbjegličke krize policija pojačano nadzire istočne hrvatske granice prema Srbiji. Nekoliko tjedana na istoku Hrvatske građani primjećuju češće policijske ophodnje, više vozila, a na terenu se izmjenjuju i pripadnici interventnih postrojbi. Unatoč tome, migranti koji se nalaze u Srbiji svakodnevno pokušavaju ilegalno prijeći granicu i nekako se kroz Hrvatsku domoći zemalja zapadne Europe. Mještani Tovarnika koji su tijekom prošlogodišnje izbjegličke krize bili prvi na udaru sve češće viđaju migrante koji prelaze granicu. Neki od njih uspjeli su doći i do samoga sela. Policija ih je, kada bi ih pronašla, vraćala u Srbiju odakle su i došli.

– Za sada je sve mirno. Primjećujemo jedino da je puno više policije na terenu – rekla je načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković.

Za oštrije mjere

U isto vrijeme mediji iz Srbije donose sve više informacija i o problemima koje stvaraju migranti. Tako su mještani Šida zbog više provala, krađa i razbojstava zatražili i premještanje prihvatnih centara za migrante s područja općine. Prije nekoliko dana u selu Vašica jedan migrant nožem je izbo mještanina. Na području Srbije trenutačno se nalazi oko 7000 migranata koji najvećim dijelom dolaze iz Pakistana, Afganistana, Iraka… Novi migranti u Srbiju ulaze svakodnevno. Srpski ministar za socijalu Aleksandar Vulin kaže da srpsku granicu već osiguravaju vojska i policija i najavljuje još drastičnije mjere zaštite granice. Mađarska postojeću žicu kani ojačati podizanjem još jedne ograde. Najavljivalo se i ustrojavanje posebne policijske postrojbe “lovaca na migrante” koja bi bila naoružana.

Dajte nam 160 milijuna eura da se zaštitimo od ulaska migranata

Mađarski i bugarski premijer Viktor Orban i Bojko Borisov obišli su prije nekoliko dana granicu između Bugarske i Turske. Zbog aktiviranja rute preko Bugarske Borisov je zatražio od EU da Bugarskoj odmah odobri 160 milijuna eura pomoći radi sprečavanja ulaska migranata.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *