Ministri nove Vlade, tko dolazi a tko odlazi ?

Novi ministri u Vladi navodno već su poznati, kako traju pregovori HDZ-a i Mosta sve više se priča o ministarskim pozicijama i drugim kadrovskim pitanjima

Navodno još nije posve jasno hoće li u novoj Vladi sudjelovati Davor Ivo Stier ili će se odlučiti za povratak u Bruxelles. Tamo sigurno ostaje Dubravka Šuica, a odlazak iz Bruxellesa Andreja Plenkovića, Ive Davora Stiera i Ivane Maletić svakako otvara velike probleme. Njihove zamjene nisu baš adekvatne, pogotovo ne Ivan Tepeš, koji teško da može predstavljati novu hrvatsku politiku u glavnom gradu Europe. Da problem bude veći, Tepeš ne bi bio ni u kvoti EPP-a, jer pripada pravašima. O tome se već naveliko razgovara i u HDZ-u, neke varijante postoje, kao i stav da je stranci izuzetno stalo da ima jake ljude u Europi, piše Globus.

Kad je riječ o Saboru, sve se češće spominje Gordan Jandroković kao novi predsjednik, s time da bi potpredsjedničko mjesto pripalo jednom manjincu, a mediji su na tom mjestu vidjeli Furija Radina, zastupnika koji uz Milorada Pupovca ima najduži staž. U spominjanju imena mogućeg novog šefa diplomacije, uz Stiera i dr. Davora Božinovića pojavilo se još jedno, a riječ je o Pjeru Šimunoviću, bivšem novinaru i donedavno veleposlaniku u Izraelu. Kako sada stoje stvari, dr. Miro Kovač ići će, kako se u politici voli reći, na novu dužnost.

HDZ je izuzetno zainteresiran da resor gospodarstva prijeđe u njihove ruke, a bi to bilo idealno mjesto zaIvanu Maletić. Uz Ninu Obuljen za novog ministra kulture spominje se i Jasen Mesić, u kombinaciji su još neka imena, a izgledni novi ministar obrane mogao bi biti general Damir Krstičević. U kombinacijama za ministra branitelja šanse se daju sadašnjem ministru Tomi Medvedu, ali i Zvonku Milasu. Što će biti s resorom zdravstva, teško je pretpostaviti, jer nije isključeno da ga preuzme Most. Ako ostane HDZ-ov, tu su dva istaknuta liječnika, Drago Prgomet i Milan Kujundžić, ali i mlada liječnica iz bolnice Sestara milosrdnica Dijana Zadravec.

Da će biti mnogo nezadovoljnih, nije teško pretpostaviti. Ali, Plenković će sigurno nastojati postići balans, ali ne onakav o kakvom sanja Hasanbegović. Trebat će razmišljati i o ženama u Vladi jer one su na ovim izborima velike gubitnice.

izvor:N1/hia
foto:N1

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *