Studenti Filozofskog fakulteti u Zagrebu održali plenum, traže ostavku dekana

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta sinoć su održali svoj plenum ispred fakulteta jer su vrata zgrade bila zaključana. Studenti su odlučili održati plenum ispred fakulteta, na stepenicama i parkiralištu. Oko tristotinjak studenata se okupilo ispred faksa.

– Oštro osuđujemo bilo kakvo nasilje i govor mržnje. Mi smo iznad razine onih unutra – riječi su kojima je počeo plenum.

Na dnevnom redu bila je opstrukcija plenuma. Prozivaju dekana Previšića, ali i rektora Borasa, a razgovara se i o tome što će studenti dalje i što će na današnjoj sjednici fakultetskog vijeća. Studentima su dali savjet: ako dođe policija, ne pružajte
otpor nego pustite da vas odnesu.

Na kraju su donijeli sljedeće odluke: 

1. Studentski zbor dolazi na sutrašnje fakultetsko vijeće unatoč tome što je suspendiran, a ako im se ne dopusti rad blokirat ce se vijeće (na taj zaključak su okupljeni studenti uzvikivali : “blokada”.)

2. Traže odmah ostavku Previšića, da odstupi do početka akademske godine 3.10. Ako Previšić ne ode sam, traže rektora Borasa da ga smijeni.

3. U suprotnom – kreće blokada 3.10!

4. Plenum Filozofskog fakulteta traži ostavku rektora Borasa zbog njegove odgovornosti!!

5. Traže podršku studentskih zborova drugih fakulteta da ih podrže u želji da Boras odstupi.

Neki studenti koji su bili unutra u trenutku zaključavanja posakrivali su se po zgradi kako ih ne bi izbacili. Neki studenti koji imaju dogovoren upis ocjena i druge obveze ne mogu ući u fakultet. Jedan je student pokušao ući na stražnja vrata kako bi upisao ocjenu, ali zaštitar ga nije pustio.

Cijelim putem od Vukovarske ulice do Filozofskog fakulteta na podu su ispisani grafiti koji pozivaju na ostavku dekana.

Na plenumu bi se, kako je najavljeno, trebalo razgovarati o raspuštanju Studentskog zbora i zaštitarima na fakultetu.

Sindikat znanosti

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti, rektoru Damiru Borasu poslao je na razmatranje, nakon zahtjeva članova Sindikata, da Sindikat ispita zakonitost određenih okolnosti djelovanja dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića. Kao osobito važno pitanje Ribić ističe mogućnost produljenja radnog odnosa nastavniku i nakon navršenih 70 godina života, što u Sindikatu smatraju nedopuštenim.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *