Ljetu je kraj a brojni turisti i dalje stižu na Jadran

Ljetu je došao kraj a brojni turisti i dalje stižu na Jadran. Gotovo da nema mjesta na obali čiji hotelski kreveti nisu do kraja rujna popunjeni do posljednjeg mjesta.

Domačinima je žao da im gosti ne mogu uživati u sunčanom babljem ljetu, nego danima prate borbu sunca i kiše, piše slobodnadalmacija.hr.

Bez obzira na to što je cijeli dan sivo nebo prijetilo pljuskom, koji bi nakratko i pao, Bol vrvi gostima svih nacionalnosti, a trenutačno ih se tamo odmara oko 3500. Hoteli su puni, a u sobama u domaćinstvu još je oko tisuću gostiju, pa i Bol piše svoju turističku stranicu za povijest. Nikad boljeg rujna, kažu domačini. Šetnica prema poznatoj plaži puna je šetača, skupine gostiju spremaju se na pješačke ture, mlađarija se ogrnula ručnicima da se zaštiti od kiše… A nebo samo što se nije otvorilo po tko zna koji put toga dana.

No, unatoč nastojanju da se iz nekog gosta izvuče poneka “grintava” primjedba na sve te turističke meteorološke nevolje, uzalud je. Jednostavno turist su iz svoje sjeverne Europe, u kojoj su već odavno u jesenskim ogrtačima, stigli u rujan na Jadran koji im je topliji, ugodniji i ljepši nego kod kuće. Zato ih dosadni sivi oblaci koji se nadvijaju nad obalom i otocima, pa pljusnu i na trenutke učine otok tmurnim, ne uzbuđuju previše.

– Kiša?! Ma to nije ništa posebno. Nama je najljepše kupati se po kiši jer more je ugodno toplo, a ovu boju mora nigdje nismo vidjeli. Imamo mi u Australiji plaža, ali ovo je nešto posebno. Prvi smo put u Hrvatskoj i svima ćemo je preporučiti. Nismo u rujnu došli radi kupanja, znali smo da je to početak jeseni, pa baš zato je svaki dan u kojemu možemo u more za nas dobitak – rekla je 23-godišnja Australka Juliet, koju s društvom vršnjaka zatječemo kako prostire ručnik na travnjaku podno hotela, čekajući da se spuste do plaže.

Njezini prijatelji Chiara, Sophie i Michael, koji ih je nagovorio da krenu u Hrvatsku, vedro nam govore kako su ovdje sretni i osjećaju se sigurno, a nadasve ističu da im je hrana u restoranima vrlo jeftina.

– Ovdje se odlično jede i ništa nije skupo. Mi jesmo mladi, ali u Bol nismo došli zbog ludih provoda niti nam nedostaju. Cijeli dan imamo nešto zanimljivo raditi, vozimo bicikl, pa onda idemo na izlete. Bili smo u Splitu, na Krki i Hvaru, ali ovdje nam je najljepše. Opet bismo u rujnu došli ovdje, ništa nam ne smeta poneki kišni dan – govore nam uglas veseli Australci, nadopunjavajući jedan drugoga.

A da je kupališni turizam najpoznatije hrvatske plaže u rujnu zaista u drugom planu, svjedoče nam i drugi zadovoljni gosti. Potpuno neuobičajeno za Bol, koji se poistovjećuje sa suncem i morem, susrećemo dobro odjevene turiste u najboljim godinama koji u solidnim tenisicama ili obući za sportsko hodanje, naoružani planinarskim štapovima i s ruksacima na leđima, kreću na jedan od brojnih izleta ili obilazaka.

Šeću Skandinavci, Francuzi, Nijemci, Austrijanci i drugi bračkim padinama, obilaze Vidovu goru, idu prema Murvici, prema samostanu do kojeg vodi novouređena šetnica. Nije im nimalo dosadno.

Na rivi svjedočimo pravoj zabavi uz živu glazbu i ponudu domaćih proizvođača s poljoprivrednih gospodarstava otoka.
– Bolske ljetne noći svakog tjedna gostima pružaju mogućnost da uživaju u zabavi, glazbi i plesu na otvorenom, uz niz drugih događanja i kulturnih manifestacija. U Bolu je još uvijek na kraju rujna svaka druga registrirana postelja puna i prezadovoljni smo gostima. Evo, jučer smo registrirali 600.000 noćenja, a uskoro ćemo primiti i stotisućitog gosta, što je prvi put u povijesti turizma Bola – ponosno ističe Markito Marinković, direktor TZ-a Bola, koji navodi da Bol već ima 60 kuća s bazenima za iznajmljivanje, koje su pune do polovine listopada.

– Pa počinje jesen, što bi trebalo biti nego kiša?! Ne volimo vrućine i gužve i zato je ovaj smiraj ljeta na otoku nezaboravan, sve je opuštajuće i mirno, a opet živo i zabavno. Ne znate vi kako vam je lijepo – kažu nam turisti iz Skandinavije, najavljujući svoj dolazak već u rano proljeće ponovno. Unatoč kiši.

Rujanski gosti

Rujanski gosti ne dolaze u Bol radi sunčanja, njih kupanje gotovo i ne zanima. Većina ih je srednje životne dobi i uživaju u svim blagodatima wellnessa, masaža, šetnji, kuglanja, fitnessa… Svaki dan autobusi voze goste prema Splitu, na Slapove Krke, prema Hvaru, Dubrovniku… Posebno su tražene i gostima zanimljive ture po otoku Braču, tijekom kojih upoznaju našu kulturnu baštinu, posjete kamenolome, kušaonice vina i maslinova ulja, muzeje.
A kad odu rujanski individualni gosti, stižu kongresi, skupovi, seminari, sportska natjecanja, pripreme sportaša. I tako do kraja listopada.
Zarada će biti odlična jer Boljani, zbog velikog interesa gostiju, nisu morali spuštati cijene u posezoni. Ni ugostitelji, koji su tradicionalno skloni kuknjavi o lošoj izvanpansionskoj potrošnji, nemaju razloga za žalopojku.

Prihod od turizma

Komentirajući ovogodišnje turističke rekorde, ministar turizma Antun Kliman pohvalio se da će prihodi od turizma ove godine premašiti 8 milijardi eura (prošle godine je iznosio 7,96 miolijardi), a udjel turizma u BDP-u dosegnuti 20 %. Rast prihoda od turizma svakako je pozitivna vijest, ali s povećanjem udjela turizma u BDP-u ne bi se baš trebali hvaliti .
Hrvatska više od svih ostalih članica Europske unije ovisi o turizmu, čak više od Malte, Cipra ili Grčke. U razvijenim zemljama turizam je u pravilu sporedna djelatnost i njegov utjecaj na BDP daleko je slabiji nego u Hrvatskoj. Tako, primjerice, u SAD-u devizni prihod od turizma iznosi svega 1%  BDP-a, a u EU se kreće oko 2,3 %.
Čak ni turističke sile ne ovise toliko o turističkim prihodima. Tako Francuskoj oni donose tek 1,9 % BDP-a, Italiji 2,1 %, a Španjolskoj 4,6  % BDP-a (t-portal.hr)

slobodnadalmacija.hr/hia
foto: Nikola Vilić/HANZA MEDIA

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *