Festival čipke u Lepoglavi otvoren

U Lepoglavi je u četvrtak počeo jubilarni, 20. međunarodni Festival čipke. Održava se pod visokim prokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović a u ime predsjednice festival je otvorio njezin izaslanik župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Na brojnim atraktivnim izložbama posjetitelji festivala imat će prigodu od 22. do 25. rujna vidjeti neke od najljepših primjeraka čipki iz desetak europskih zemalja. Riječ je o čipkama, osim iz Hrvatske, iz Belgije, Poljske, Mađarske, Estonije, Slovačke, Slovenije, Njemačke i Austrije.

Kulturzentrum “Goldne-Sonne” iz njemačkog Schnneberga na ovogodišnjem festivalu čipke u Lepoglavi predstavit će čipkarstvo iz razdoblja od 1950-tih do 1990-tih u Saskoj.

Publika će tako moći vidjeti čipke Sieglinde Hempel, jedne od najboljih dizajenirica i čipkarica. Članica je Njemačkoga i Ercgebirško-saskoga čipkarskog udruženja, sudjeluje u posebnim tečajevima, izložbama i natjecanjima, dizajnira nove uzorke za čipke različitih stilova te podučava izradu čipke i vodi ciljane tečajeve.

– Oblikovanje čipaka na batiće traži fantaziju, ako se stvara s radošću, stvara se nešto novo i jedinstveno – istaknula je ova njemačka umjetnica.

Na ovogodišnjem festivalu čipki svakako sudjeluju čipke iz hrvatske poput lepoglavske čipke na batiće koja se izrađuje na širem području Lepoglave.

Bogat četverodnevni program sadrži brojne radionice, bit će i bogata sajamska ponuda rukotvorina i tradicijskih proizvoda, predavanja, modna događanja, kazališne predstave te ostali zanimljivi sadržaji. Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Belgija koja će se predstaviti u subotu, trećega dana Festivala.

vezano za temu
Hrvatske čipke

hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *