Referendum RS-a: Dodik nema Putinovu potporu

Uoči nedjeljnog referenduma u Republici Srpskoj, Milorad Dodik posjetio je Moskvu. S predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao je i o referendumu, te je Dodik izjavio kako su se složili “da je to pravo naroda”.

No, iz Kremlja su priopćili da su Putin i Dodik razgovarali o ”stanju na Balkanu i različitim međunarodnim pitanjima”, ali se ne navodi što su zaključili. O referendumu u Republici Srpskoj nisu posebice raspravljali, tako navode ruski mediji objavio je hrt.hr.

Naravno da smo razgovarali o razvoju političke situacije, ja sam predsjednika upoznao s razvojem situacije u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. On je ukazao na potrebu očuvanja mira i poželio sve dobro svim ljudima na tom prostoru. Rusija je, kako je rekao presjednik, zainteresirana za mir i stabilnost na tom prostoru, rekao je Dodik.

Ruski predsjednik Putin Dodika je primio u kasnim večernjim satima, a ruski mediji tom susretu nisu posvetili gotovo nikakvu pozornost. Provedba referenduma u Bosni i Hercegovini je ocijenjena kao prijetnja stabilnosti i opstanku države, ali i kao moguća proba za neki budući referendum o odcjepljenju.

Na referendumu koji bi se trebao održati u nedjelju građanima tog entiteta bit će ponuđeno pitanje – podržavaju li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan entiteta. Ustavni sud BiH zabranio je provedbu referenduma.

U studenom prošle godine zaključio je kako je obilježavanje tog datuma diskriminirajuće za Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj jer podsjeća na datum iz 1992. kada je proglašena tzv. republika srpskog naroda u BiH.

Milorad Dodik od referenduma ne odustaje.

Nekadašnji ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović izjavio je kako se Republika Srpska može održati samo 10 do 15 dana ako se provede referendum o njezinu Danu, čime bi prestala primjena dejtonskog Ustava, pa su mogući i novi sukobi. Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je da Halilovićeve prijetnje treba – ozbiljno shvatiti, a reagirao je i Aleksandar Vučić. “Treba prezati od ljudi koji tako lako kače pušku o rame. To nikada nije dobro, i moja poruka je jasna – Republika Srpska neće nestati, jer ona je snažna i u skladu je s Daytonskim mirovnim sporazumom”, poručio je Vučić.

Vučićeva garnitura još od 90-ih je pupčanom vrpcom vezana uz Banjaluku. Ne čudi stoga što je očuvanje integriteta Republike Srpske jedan od vanjskopolitičkih prioriteta aktualne srbijanske diplomacije. Službeni Beograd itekako dobro zna kako skorašnji referendum dovodi u pitanje vrhovnu sudbenu instancu postdaytonske BiH.

vezana objava:
Referendum RS-a može zapaliti cijelu regiju

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *