Struja znatno poskupljuje, tko je odgovoran za to?

Cijena struja će od iduće godine kućanstvima biti znatno veća, razlog je naknada za obnovljive izvore koja je uključena u cijenu.Vlada Zorana Milanovića u zadnjem je trenutku svog mandata promijenila vlastiti Nacionalni plan i doslovno 5 do 12 prije odlaska s vlasti udvostručila kvote za gradnju vjetroelektrana.

Iz HEP-a, na koji tehnički ministar Tomislav Panenić želi prebaciti dio troška za plaćanje naknada iz obnovljivih izvora, stiže jasan odgovor. Kada i ako dođe do promjene visine naknade, opskrbljivači unutar HEP grupe na računu će iskazivati naknadu u skladu s novim iznosom, poručuju iz HEP-a, piše hrt.hr.
Stručnjak za energetske tarife Nenad Kurtović smatra kako je ministrov plan neozbiljan jer riječ je, upozorava, o iznosu koji bi uzdrmao čak i veliki HEP.
Radi se o 500 milijuna kuna bez PDV-a, opskrbljivači ne da bi ostvarivali dobit, već bi ostvarivali gubitak. Mislim da je nerealno razgovarati da se prebaci veći dio ovoga na opskrbljivače, pogotovo što dio tereta oni već snose kroz socijalnu naknadu, izjavio je Kurtović.

Odgovornost Milanovićeve vlade

A kako je Hrvatska došla u ovu poziciju? Građani će, čini se, plaćati cijenu jedne od posljednjih odluka vlade Zorana Milanovića koja je promijenila vlastiti Nacionalni plan i doslovno 5 do 12 prije odlaska s vlasti udvostručila kvote za gradnju vjetroelektrana.

Sad je sve na istražnim organima, DORH bi trebao vidjeti kome je bilo interesu da se donese takav zkon i trebalo bi sankcioniorati odgovorne, koji su pretpostavljam bili u određenim dealovima sa onima kojima se pogodovalo, kaže Mirela Holy.

U vrijeme donošenja novih kvota, Mirela Holy upozoravala je na pogubne posljedice. Danas, kad one kucaju na vrata građana, podsjeća kako je tada Ministarstvom gospodarstva upravljao HNS. Tadašnji ministar, a danas šef stranke Ivan Vrdoljak nedostupan je za komentar.

Povečanje cijena početkom iduće godine

Već u prvim danima iduće godine za tri i pol puta će poskupjeti naknada za obnovljive izvore energije, koju građani plaćaju na svojim računima za struju bez obzira na to od kojeg je opskrbljivača kupuju.

To je naknada kojom se niz godina puni fond za poticanje proizvođača struje iz vjetra, biomae, sunca ili vode, a koja unatrag tri godine, s PDV-om iznosi 4,4 lipe po potrošenom kilovatsatu.

Prijedlog Ministarstva gospodarstva, koji će vjerojatno biti usvojen na Vladi do 1. listopada, navodi da se taj iznos treba povećati s 4,4 lipe na 12 lipa u 2017., zatim na 14 lipa u idućoj 2018. godini, a od 2019. godine da iznosi 15 lipa po kilovatsatu. Tada će, 2019. godine, prosječno kućanstvo koje sada plaća 105 kuna godišnje (9 kuna mjesečno) plaćati 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.

Kako javlja Novi list, znatno veće račune imat će primorska i dalmatinska kućanstva čija godišnja potrošnja struje doseže i sedam tisuća kilovatsati. Oni će samo za obnovljive izvore i vaučere izdvajati preko 1.300 kuna godišnje ili oko 110 kuna mjesečno. Prosječno će na razini države računi za struju biti viši za pedesetak kuna po kućanstvu.
Novi list navodi da postoji velika mogućnost da se na građane prebaci i trošak vaučera za socijalno najjugroženije, pa će taj trošak prosječno narasti na ukupno 47,5 kuna mjesečno po kućanstvu.

hrt/vijesti.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *