U Beču održan summit ‘Migracije balkanskom rutom’

U Beču je održan summit „Migracija balkanskom rutom” na kojemu je među šefovima država i hrvatski premijer Tihomir Orešković. Austrijski kancelar Christian Kern okupio je kolege iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Mađarske i Grčke.

Europske države moraju učiniti sve da se balkanska ruta zatvori za ilegalne migrante, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na početku summita. Moramo  politički i praktično utvrditi da je balkanska ruta zauvijek zatvorena za ilegalne migrante, dodao je i naglasio da je za postizanje tog cilja ključna suradnja članica EU-a s balkanskim zemljama i Turskom.

Europski povjerenik za migracije Domitris Avramopoulous govorio je oštrijim tonom od Tuska tražeći da se bilo koje europsko rješenje mora temeljiti na humanosti i dostojanstvu. Kritizirao je članice EU-a koje nisu uspjele dogovoriti zajedničku migracijsku politiku.

Austrijski kancelar Kern je nakon summita izjavio da se države na balkanskoj migrantskoj ruti od Grčke do Njemačke slažu se da treba ojačati kontrole na vanjskoj granici EU-a. Razgovarali smo o mogućem širenju misije Frontexa u regiji nakon što je 50.000 ljudi od sredine veljače uspjelo doći do Njemačke iako je balkanska ruta otad zatvorena, rekao je Kern.

Migrantska kriza- Balkanska ruta

Kern je ukazao je na tri točke na koje je potrebno obratiti pozornost u idućem razdoblju. Prvo moramo ojačati misiju Frontexa, drugo potruditi se da dogovor s Turskom opstane i treće boriti se s uzrocima izbjeglištva u zemljama porijekla, dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ilegalnu migraciju treba potpuno zaustaviti te je obećala pomoć Grčkoj i Italiji, članicama EU-a najviše izloženima izbjegličkom valu. Naš cilj mora biti potpuno zaustavljanje ilegalne migracije, rekla je između ostaloga Merkel.

Orešković: RH je spremna za slučaj premještanja izbjegličke rute na BiH

Premijer Orešković kazao je da Hrvatska u rješavanju izbjegličke krize odlično surađuje sa Srbijom i spremna je za moguće otvaranje nove rute preko BiH, iako je to malo vjerojatno. Imamo dnevno oko 20 izbjeglica koje odmah vraćamo i tu nema problema, dodao je Orešković nakon susreta na vrhu.

Hrvatska je spremna i za slučaj premještanja izbjegličke rute na BiH. Hrvatska je spremna na svaku opciju, ali mislim da se radi o krajnje spekulativnom pitanju jer kroz BiH prolazi malo izbjeglica, u posljednjih šest mjeseci ukupno oko stotinjak, dodao je.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *