DIP objavio službene rezultate prijevremenih parlamemntarnih izbora

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak ujutro utvrdilo je službene rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora  te ih poslalo Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Službeni rezultati su objavljeni nakon što je Ustavni sud odbacio sve žalbe.Počinje teći dvadesetodnevni rok u kojemu se treba okupiti novi saziv Sabora, dakle prvo zasjedanje mora se održati do 15. listopada.
Službeni su rezultati, osim za dvije ispravke, istovjetni potpunim neslužbenim izbornim rezultatima. Ispravke se tiču broja preferencijskih glasova koje su dobile kandidatkinje Narodne koalicije Anka Mrak Taritaš i Olga Muratti, no ti glasovi , odnosno brojevi nisu ni u čemu utjecali na sam izborni rezultat, rekao je Hrvatin.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin rekao je da će rezultate u utorak predstaviti predsjednici Republike te da će ona konzultacije sa strankama početi najvjerojatnije u srijedu ili četvrtak.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da konzultacije o sastavljanju vlade počinju u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora. Rekla je da će biti neutralna poštujući Ustav i slovo zakona.

 

Na izborima za Hrvatski sabor,http://www.hia.com.hr/2016/09/11/u-hrvatskoj-su-izbori/ relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u 3, Bandićevoj Koaliciji za premijera 2, a po 1 mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

 SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *