Zapad pokrenuo kampanju političke izolacije Milorada Dodika

Zemlje Zapada koje igraju ključnu ulogu,kako piše Dnevni avaz, pokreću kampanju apsolutne političke izolacije predsjednika Republike srpske Milorada Dodika.

Zapad želi izvrši dodatni pritisak kako bi ojačao opoziciju u RS i proeuropske snage u cijeloj BiH , tvrde dobro upućeni diplomati. Nakon što je odbio proveo nelegalni referenduma, uprkos odbijaju Srbije i hladnom prijemu u Rusiji, Dodik je tvrdi se u diplomatskim krugovima ušao u teški politički ofsajd.

Prvi korak u toj operaciji je potpuno ignoriranje lokalnog referenduma, kao protupravne i zabranjene aktivnosti, kao signal da je Dodik, iako najviši entitetski dužnosnik prestao biti sugovornik i faktor bilo kakvog značaja.

U tome se, naime, krije razlog što se visoki državnici i funkcioneri država članica Vijeća za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o antiustavnom referendumu na manje od pola bh. teritorije u organizaciji entitetskih vlasti.

Nijedan visoki američki, njemački ili europski službenik nije se precizno očitovao, pa ni na vrlo otvorena pitanja novinara. Primjerice, Johannes Hahn, europski komesar za proširenje, najdirektnije zadužen za BiH, nije otišao dalje od konstatacije da se “vladavina prava mora poštovati”, aludirajući na upozorenje da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće.

Danima novinari iz BiH pokušavaju dobiti reakciju iz prijestolnica, od Washingtona do Berlina, Pariza i Londona, ali nailaze na zid šutnje. Sve što je međunarodna zajednica rekla sadržano je u priopćenju veleposlanika delegiranih u našoj zemlji. I tako će, kako je rečeno “Avazu”, i ostati.

– Dodik je odbacio vrlo i jasna upozorenja i signale i koji su mu sugerirali kako da se izvuče iz situacije u koju se upleo. Privremena zabrana Ustavnog suda BiH koja i je donesena bila mu je posljednja šansa i očekivali smo da će barem tu odluku ispoštovati i odgoditi referendum, čime bi se otvorio prostor da se Državnim zakonom o praznicima izađe iz ćorsokaka. Ovako je možda dobio neki izborni poen, ali je dugoročno izgubio mnogo – navodi diplomatski izvor “Avaza”.

To što visoki službenici potpuno ignoriraju održavanje referenduma, nije, kako se tvrdi, znak nezainteresiranosti, nego naprotiv, usuglašenog “okretanja glave” od ilegalnih aktivnosti te jačanje uloge državnih institucija i podrške proeuropskim i naprednim faktorima u BiH.

– EU je jasno mogla, a neki će reći i trebala, zbog ove nestabilnosti odgoditi prihvatanje zahtjeva za članstvo, jer, zaboga, radi se o vrlo ozbiljnom udaru na vladavinu prava jednog entiteta. Ali, nije, jer su shvatili da bi time samo naštetili progresivnim snagama u državi. Godinama su tako mogli iz RS blokirati europski put izazivajući različite krize. Sada se situacija promijenila i BiH je dobila zeleno svjetlo, a Dodik crveno – kaže sugovornik “Avaza”.

vecernji.ba/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *