Održan neustavni referendum u RS-u, 99,7% građana dalo pozitivan odgovor

Na jučer održanom neustavnom referendumu građani Republike Srpske u BiH odgovarali su na pitanje :”Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?”.

Sinoć do 22 sata sa 71% obrađenih glasačkih mjesta  99,7% građana je dalo pozitivan odgovor, izjavio je predsjednik povjerenstva za provedbu izbora Siniša Karan. Karan nije iznio precizne podatke o izlaznosti no potvrdio je kako je ona bila veća od 50 posto što je zakonska pretpostavka da bi ovo izjašnjavanje bilo važeće. Konačne rezultate referenduma provedbeno povjerenstvo, kakao je najavio Karan, objavit će u ponedjeljak u 12 sati.

Milorad Dodik “Republika srpsja je država”

Ohrabren rezultatima referenduma u Republici Srpskoj, predsjednik tog entiteta Milorad Dodik helikopterom je stigao na Pale na predizborni skup Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Zahvalio se svima koji su izašli na glasovanje te posebno naglasio ulogu policije Republike Srpske u BiH u stvaranju sigurnog ozračja za referendum. Ponovio je tezu da je RS država i da je to bosanskim Srbima jedina brana od ponavljanja Jasenovca. Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država, rekao je Dodik. Ponosans sam na narod RS, ponosan sam na sve one koji su glasali i izašli i moram da kažem da je sram svakog Srbina koji nije danas izašao na referendum, kazao je između ostalog.

Željka Cvijanović,predsjednica vlade RS-a
prije objave prvih rezultata glasovanja izjavila je kako je sretna jer je taj entitet dokazao kako je u stanju izvesti i organizirati referendum naznačivši kako će to biti praksa za kojom će se posezati i ubuduće. Pojasnila je kako će nakon ovog referenduma vlada RS-a predložiti izmjene zakona o entitetskim praznicima kojima će se definirati kako 9. siječnja kao dan RS-a neće biti obavezno proslavljati odnosno kako ga neće morati obilježavati oni koji to ne žele.

Branislav Borenović – predsjednik oporbenog PDP.
Svatko će sada izvlačiti o referendumu ono što mu najviše odgovara, ali mislim da je bio potreban isključivo zbog jedne najvažnije stvari – da možda konačno naučimo lekciju, da se prestanemo baviti tužbama, apelima, tužakanjima jednih drugima, i da naučimo ključnu lekciju – da počnemo graditi međusobno povjerenje i da se bavimo onim ključnim stvarima kako razvijati, ekonomiju, privredu Republike Srpske i BiH, a ne da se bavimo kako i na koji način oštetiti ili nanijeti štetu nekom svom partneru iz drugog naroda, rekao je.

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a iz redova Bošnjaka
Ovo je jedna antiustavna i antidejtonska aktivnost. Sigurno je da je ovo posljednje što je trebalo građanima, kako entiteta RS, tako i BiH. Odnosi su, što se tiče referenduma, evo i Bošnjaci i Hrvati iskazali – nije bilo apsolutno nikakve izlaznosti u mjestima gdje žive i jedni i drugi. Najvažnije je da su ljudi pokazali da žele suživot, da žele toleranciju, nije bilo problema na terenu – to ja najvažnija poruka jer nisu dopustili da se njima manipulira. Ovime se trebaju pozabaviti nadležni organi jer treba poslati poruku da je ovo pravna država, da se ovdje poštuje tekovina prava. Ova aktivnost je kratko trajala ali će nanijeti dugoročnu posljedicu za BiH, naglasio je.

Dragan Čavić, bivši predsjednik Republike Srpske
referendum ne udara ni u kakve statusne i temeljne vrijednosti BiH. Ovo je politički odgovor na jedan političko-pravni akt Ustavnog suda, ali je postao potpuno besmislen onog trenutka – kada je prije nekoliko dana Milorad Dodik rekao – da ovo nije referendum, nego anketa.

Bakir Izetbegović,predsjedatelj Predsjedništva BiH
izjavio je kako će se Milorad Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma u Republici Srpskoj morati suočiti s poljedicama tog protuustavnog i nezakonitog postupka. Izjavio je i da je Dodik upornim inzistiranjem na organiziranju referenduma kojega je zabranio Ustavni sid BiH sam sebe odveo u izolaciju.

Referendum u RS-u
Na području Republike Srpske (RS) u BiH u nedjelju su u 7 sati otvorena birališta za neustavni referendum. Građni to entiteta se izjašnjavaju žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan RS i to unatoč pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je zaključio kako je riječ oneustavnom prazniku koji diskriminira Hrvate i Bošnjake.

Povjerenstvo za provedbu referenduma, kojega je formirao entitetski parlament, nije objavio točan broj glasačkih mjesta, a njegov predsjedatelj Siniša Karan ranije ovog tjedna iznio je podatak kako će ih biti između 1900 i 2000.

Dvojben je i popis osoba koje imaju pravo glasa jer je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) odbilo ustupiti središnji birački popis vlastima RS. Utvrđeno je kako nema zakonske osnove da povjerenstvo RS taj popis koristi za referendum no u Banjoj Luci su nakon toga napravili alterativni popis kompilirajući podatke iz policijskih evidencija o prebivalištu.

Na tom popisu su imena nešto više od 1,2 milijuna osoba.

Osim u RS-u glasovanje će se održati u Srbiji, Rusiji, Belgiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji u kojima postoje uredi pod nazivom “predstavništva RS” piše klix.ba.

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS i BiH pozvali su Bošnjake da ne sudjeluju na referendumu ističući kako je riječ o protuzakonitom i neustavnom činu koji će imati ozbiljne posljedice po organizatore.

Referendumska glasačka mjesta trebala bi biti zatvorena u 19 sati, a objava rezultata očekuje se prije ponoći.

Zakon o referendumu definira kako je on važeći ukoliko se na njega odazove više od 50 posto građana upisanih u birački popis.

her/vecernji.hr/HIA
foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *