HDZ osudio referendum u Republici srpskoj

Referendum koji je u nedjelju održan u Republici srpskoj (RS) naišao je na kritike hrvatskih političkih krugova.

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a

‘Referendum o obilježavanju dana RS prijetnja je cjelovitosti i suverenosti BiH čemu se najoštrije protivim’, kazao je već ranije Plenković. Drži kako tim postupkom koji predstavlja jasno kršenje Daytonskog sporazuma vodstvo RS šalje poruku destabilizacije i to upravo u trenutku kada se očekuje da BiH ostvari napredak na putu ka članstvu u Europskoj uniji.


Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a

rekao je u ponedjeljak da je referendum u Republici Srpskoj bio neustavan sukladno odluci Ustavnog suda BiH, istaknuvši kako predsjednik tog entiteta u BiH Milorad Dodik opasno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

“Referendum u Republici Srpskoj bio je neustavan, sukladno odluci Ustavnog suda BiH”, kazao je Jandroković novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan kako komentira provedeni referendum i najavu predsjednika RS Milorada Dodika o mogućem statusu tog entiteta u BiH, javlja Hina.

Veoma opasnim drži i sve što čini Dodik ocijenivši da time opasno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. “S takvim stvarima se nije za igrati. Vjerujem da će i međunarodna zajednica i akteri politike u BiH zaustaviti te procese, jer su opasni ne samo za BiH i jugoistok Europe, nego i za cijelu Europu”, poručio je Jandroković.

Dubravka Šuica,potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta za BiH

u ponedjeljak je rekla da je referendum u Republici Srpskoj (RS) bio potpuno nepotreban i da se njime unosi dodatni nemir u BiH, javlja Hina.

“Taj referendum je potpuno nepotreban i ishitren te obzirom na odluku Ustavnog suda BiH nije ga trebalo održati. Time se unosi dodatni nemir u BiH u trenutku sada kada je ta zemlja na europskom putu”, rekla je Šuica novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Očekuje jaču reakciju međunarodne zajednice, Visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna i Visokog predstavnika u BiH.

“To vodi prema neredu u BiH, iako smo svjesni da je sve to u funkciji lokalnih izbora”, poručila je Šuica.

Šuica je najavila i da će BiH novoj vladi biti prvi vanjskopolitički prioritet, jer tamo žive Hrvati koji trebaju biti jednakopravni i konstitutivni narod u BiH i jer Hrvatska ima tisuću kilometara granice s BiH.
Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a

Brkić je poručio kako je njegova stranka osudila taj referendum u RS-u.”Takvi potezi neće pridonijeti putu BiH u euroatlanske integracije”, rekao je Brkić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *