U Meksiku narkokartel ubio svećenika

Na zapadu Meksika pronađeno tijelo svećenika mecima izrešetano, svećenik je nestao prije tjedan dana,
priopćile su vlasti .To je treći svećenik ubijen u tjedan dana u toj zemlji.

Otac Jose Alfredo Lopez Guillen koji je u ponedjeljak nestao iz svog župnog ureda u Janamuatu, selu u nemirnoj državi Michoacanu, pronađen je u subotu navečer.

Imao je na tijelu rane od metaka i bio je mrtav 120 sati, priopćeno je iz ureda državnog odvjetnika.

“S dubokom tugom javljamo da je pronađeno tijelo Alfreda Lopeza Guillena, molimo za njegovu dušu”, objavila je na Twitteru nadbiskupija u Moreliji, prijestolnici Michoacana.

Prije njegove smrti, Katolički multimedijski centar koji bilježi nasilje nad svećenicima, objavio je podatak da je 14 svećenika ubijeno u Meksiku od prosinca 2012. kada je predsjednik Enrique Pena Nieto preuzeo dužnost.

U izvješću američkog State Departmenta o vjerskoj slobodi u svijetu u 2015. navodi se da su se čelnici američkog veleposlanstva sastali s predstavnicima meksičke vlade kako bi “izrazili zabrinutost zbog pogibije katoličkih svećenika, prijetnja katoličkim redovnicama i informacija o zlostavljanju evangeličkih kršćana”.

Druga dvojica svećenika, Alejo Nabor Jimenez Juarez i Jose Alfredo Suarez de la Cruz pronađeni su mrtvi u ponedjeljak – istog dana kada je nestao Guillen – u državi Veracruzu na istoku zemlje. Dvojica svećenika, u dobi od 28 i 50 godina, oteta su iz župnoga ureda, mučena i ubijena, a tijela su im u ponedjeljak pronađena uz cestu izvan grada Poza Rica de Hidalgo u saveznoj državi Veracruz. S njima je bio napadnut i sakristan koji je uspio pobjeći, izvijestilo je on-line izdanje španjolskog dnevnika “El Pais” a prenosi Kathpress. Još su dvojica svećenika odvedena i ne zna se što im se dogodilo.
Michoacan i Veracruz već godinama trpe nasilje narkokartela.

vecernji.hr/hia
foto:Lawrence OP/flickr.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *