Ulje smilja iznimno je tražen proizvod na inozemnom tržištu

Ulje od smilja iznimno je tražen proizvod na inozemnsom tržištu. U novije vrijeme smilje iznimne kvalitete sve više se uzgaja u susjednoj Hercegovini.  Za hercegovačko smilje Amerikanci su spremni platiti tisuće dolara da ga kupe za daljnju preradu ili vlastite potrebe, piše Dnevni list.

Za razliku od Hercegovine gdje se smilje planski sadi u Hrvatskoj smilje slobodno raste u prirodi. Pojedina područja Dalmacije  i na otocima poput Paga prekrivena su smiljem. No problem je što divlji berači tijekom berbe s cvijetom čupaju i korijen i tako uništavaju dalje razmnožavanje smilja. Svake godine s 15. lipnjom- 15.srpnjom , termin koji je država službeno označila za berbu smilja.
Upravo zbog toga domaće stanovništvo,vlasnici parcela na kojima samoniklo raste , gotovo svake godine vodi ‘rat’ s divljim beračima koji dolaze iz unutrašnjosti u vrijeme berbe ovog aromatičnog bilja.

Cvijet smilja se može upotrijebiti u razne svrhe a najčešće se od njega proizvodi ulje. Tako se male bočice od samo 5ml ulja od smilja prodaju po cijeni od čak 74 dolara, a uz specifikaciju proizvoda američka ljekarna za njegu kože Angelina navodi da je ulje proizvod biljke ubrane u divljini u BiH, iako je smilja u divljini sada najmanje. Međutim, to ne smeta prodaji, a jedna litra ulja u toj ljekarni stajala bi oko 15 tisuća dolara. Najveća svjetska internet trgovina Amazon smilje iz BiH nudi nešto jeftinije nego navedena ljekarna, ali je i dalje prilično skupo, plaća se 187 dolara za 30 mililitara ulja, koje se ocjenjuju s pet zvjezdica.

Neki kupci su ostavili komentare. “Miris je nevjerovatan, a boca je dobro upakirana. Već sam koristio ovo ulje u nizu kućnih pripravaka, a odgovara mojoj osjetljivoj koži”. Drugi dodaje da će uskoro ponovno naručiti ulje, a treći kupac tvrdi da mu pomaže kod “tvrdoglavih bradavica”. Stručnjaci tvrde da je hercegovačko smilje kalitetnije i od provansalskog. Otkupna cijena smilja u Hercegovini od tri marke ove je godine razočarala proizvođače, prepolovila se u odnosu na 2015., navodi list, a bilo je i problema s predajom smilja u otkupne stanice.

 

Proizvodi Made-in-Croatia

poslovni.hr /made-in-croatia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *