HDZ odgodio drugi krug pregovora s manjinama

Drugi krug pregovora vodstva HDZ-a i nacionalnih manjina oko formiranja nove vlade koji je predviđen za danas
ipak neće biti  održan, javlja hrt.
Danas se raspravlja po radnim skupinama dok bi glavni pregovarači za stol trebali sjesti tek nakon što se dogovori konačna suradnja Mosta i HDZ-a. Neslužbeno, Milorad Pupovac odustao je od mjesta potpredsjednika Vlade.
Nakon jučer završenog 3. kruga pregovora HDZ-a i Mosta o sastavljanju nove vlade, predsjednici obiju stranaka, Andrej Plenković i Božo Petrov naglasili su kako ima razloga za optimizam te da je dogovor sve bliže.

Prvi krug pregovora s manjinama

Pregovori HDZ-a o sastavljanju nove Vlade ušli su u “dinamičnu” fazu. Nakon miroljubivih razgovora s Mostom, u petak ujutro 16.rujna u središnjici HDZ-a Andrej Plenković i stranački pregovarački održali su sastanak s 8  zastupnika nacionalnih manjina.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics nakon sastanka rekao je da su se nacionalne manjine suglasile podržati predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića za budućeg mandatara istaknuvši da manjine trebaju biti element stabilnosti u zemlji. Na pitanje jesu li nacionalne manjine postavili uvijete za potporu vladajućoj većini, kazao je da je trenutak u zemlji preodgovoran da bi se uvjeti postavljali. Pojasnio je kako su na sastanku razgovarali o načelima koji će biti dio sporazuma, a koji bi željeli i da bude dio vladinog programa.
Na sastanku se nije razgovaralo o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću kao ministru u novoj vladi. Milorad Pupovac je u četvrtak izjavio  da njegova stranka sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović.

Ideološka hipoteka
Lukavi Pupovac uoči “dana D” nastoji si podići cijenu pa je na N1 televiziji pohvalio je Plenkovića rekavši da se ljudi takve reputacije plaćaju suhim zlatom, ali je zato dohvatio Zlatka Hasanbegovića rekavši da sigurno neće podržati Vladu u kojoj bi on bio ministar jer zastupa revizionističke stavove.
HDZ-u je, osim 13 zastupnika Mosta, potrebno i osam manjinskih zastupnika kako bi formirali Vladu s parlamentarnom većinom od 82 zastupnika. Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar kulture i ikona desnih birača, koji je na parlamentarnim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova od HDZ-ovih kandidata u drugoj izbornoj jedinici (17,18 posto), Pupovcu je jučer spremno odgovorio.

– Ministre će predlagati budući premijer, a potvrđivati Sabor. Neće o tome odlučivati Milorad Pupovac. Upozorio bih na jedan detalj. Pupovac je politički predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj. Kada bi se u cijelom intelektualnom i političkom razvitku na moja leđa mogla staviti hipoteka protusrpskog stajališta i populističkih protusrpskih nastupa, to bi bilo donekle i razumljivo. On meni stavlja na teret ideološku hipoteku vezano na neki način na unutarhrvatske odnose i zapravo različita iščitavanja svih povijesnih kontroverzi u dvadesetom stoljeću, što se ne bi trebalo očekivati od nekoga tko u prvom redu ima ulogu u političkom životu kao predstavnik srpske zajednice. Tu imamo problem političke podvojenosti u kojem se ne zna kada je Milorad Pupovac legitimni predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj, a kada je neka vrsta neformalnog ideologa hrvatske ljevice ili ukupnog arbitra hrvatske politike – rekao je Hasanbegović, a veliki intervju s tom zvijezdom desnice objavljujemo u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista. Hasanbegović kaže da ga nije iznenadila izjava Milorada Pupovca jer su se njegovi stavovi mogli iščitati iz njegovih ranijih izjava, ali da takve izjave stvaraju nepotrebne kontroverze i animozitete u kontekstu hrvatsko-srpskih odnosa.

HDZ nema ništa protiv Srba

Pregovore s manjincima danas započinje HDZ, a u toj stranci kažu da će još vidjeti hoće li se u nekom trenutku u pregovore uključiti i Most, s kojim HDZ planira sastaviti Vladu. Pupovac je jučer rekao da će manjinski zastupnici tražiti način kako u Vladi kontrolirati provođenje njihovih politika, pa se nametnulo da bi on mogao biti potpredsjednik Vlade. No u HDZ-u kažu da je prerano govoriti o funkcijama u Vladi, pa nitko nije niti potvrdio niti opovrgnuo mogućnost da manjinci ili, točnije, Pupovac zasjedne u potpredsjedničku fotelju. Izvori nam kažu da na nedavnom Nacionalnom vijeću HDZ-a nitko od HDZ-ovaca nije imao ništa protiv suradnje s manjincima, pa tako ni protiv suradnje sa SDSS-om.

– Ako predsjednik HDZ-a, koji je premijer, na svojoj strani nemože imati manjince, to bi značilo da s njim nešto nije u redu. Sasvim je normalno da HDZ-ova Vlada na svojoj strani ima sve manjinske zastupnike – komentirali su HDZ-ovci. HDZ će prvo pregovarati sa svim manjincima zajedno, a zatim i pojedinačno sa svakim predstavnikom manjina

hrt/ 24sata.hr/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *