Tužitelj pozvao Dodika na ispitivanje

Tužiteljstvo BiH u ponedjeljak je potvrdilo kako je Dodik pozvan na ispitivanje u statusu osumnjičenika u sklopu istrage o referendumu koji je proveden mimo ustava i zakona a aktualni predsjednik RS ustvrdio je kako njegov kazneni progon neće doprinijeti učvršćenju BiH kao države iako ju je nazvao “državnom zajednicom” a atribut država ponovo je koristio za RS ustvrdivši kako joj nedostaje još samo međunarodno priznanje.

Radio-televizija RS (RTRS) i “Nezavisne novine” prenijeli su odvojene izjave glasnogovornika Tužuteljstva BiH Borisa Grubešića koji je potvrdio kako je Dodiku upućen poziv na saslušanje.

Kako je pojašnjeno predmet je otvoren još rije dvadeset dana a njegova obrada dobila je prioritetni status.

Za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Ustavni sud BiH još nije službeno izvijestio Tuiteljstvo BiH da njegove odluke nisu provedene a tajnik suda Zvonko Mijan u ponedjeljak je potvrdio kako će se o odlukama vezanim za status 9. siječnja kao dana RS-a ponovo raspravljati na sudskoj sjednici zakazanoj za 29. i 30. rujna.

Dodik je za N1 rekao kako je zadovoljan provedbom referenduma kojim je iskazana potpora nastavku obilježavanja 9. siječnja kao dana RS uz konstataciju kako je za to glasovalo 70 posto Srba u RS.

Bude li potrebe, najavio je Dodik, organizirat će se još referenduma jer se ovim od 25. rujna pokazalo kako je to moguće izvesti. Neka nitko ne misli da nismo spremni organizirati referendum“, kazao je Dodik a za mogući referendum o otcjepljenu RS najavio je kako će se o tome razgovarati 2018. godine a sve će ovisiti o razvoju događaja u BiH.

A po pitanju drugih optužbi o njegovom nelegalno stečenom imovinskom stanju (vila na Dedinju u Beogradu) rekao je “Potpuno je jasno da ne mogu naći nikakvu moju kaznenu odgovornost”, kazao je Dodik ustvrdivši kako se glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića sada pokušava zamijeniti nekim tko će optužnice podizati bez oklijevanja.

hrt/narod.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *