25.obljetnica Glavnog stožera OS RH

U povodu 25. obljetnice Glavnog stožera Oružanih snaga (GS OS) u utorak je održana svečana akademija na kojoj je predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović održala govor. Ustvrdila da je pred Hrvatskom, s obzirom na brojne netradicionalne sigurnosne izazove s istoka i juga, proces osmišljavanja daljnjeg razvoja postojećih mehanizama nacionalne sigurnosti te uspostave jedinstvenog sustava domovinske sigurnosti.

Hrvatska se i samostalno i kao članica Europske unije i NATO-a suočava s brojnim netradicionalnim sigurnosnim izazovima s istoka i juga. Terorizam, nekontrolirane migracije, hibridne i kibernetičke sigurnosne prijetnje, inozemni agresivni postupci te nepoštovanje međunarodnog prava i suvereniteta njezinih susjeda – sve su to središnje teme brojnih strateških rasprava od summita NATO-a do Opće skupštine Ujedinjenih naroda. U svim stručnim raspravama i prihvaćenim dokumentima upozorava se na složenost prirode tih novih prijetnji i potrebu uspostave učinkovitog odgovora na njih. Takav odgovor sve češće podrazumijeva i nove zadaće za Oružane snage, pa i u onim područjima djelovanja koja su do sada bila isključivo u ovlasti civilnih državnih tijela. Stoga je pred Oružanim snagama proces prilagodbe novim sigurnosnim izazovima i razvoj potrebnih dodatnih sposobnosti, rekla je hrvatska predsjednica u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Zagrebu.

Predsjednica je naglasila da je osnovna zadaća Glavnog stožera skrbiti se za spremnost OS-a i biti stalan generator promjena. U vremenima kada smo suočeni s lukom nestabilnosti od sjevera Europe do Bliskog istoka i sjeverne Afrike, to je zaista izazovna zadaća. Sada je pravo vrijeme pokazivanja stručnosti i izvrsnosti jer bi cijena neuspjeha bila prevelika, upozorila je.

Migrantska kriza, koja još nije završila i prijeti daljnjim rastom, samo je jedan od čimbenika koji upozoravaju na važnost izgradnje sustava domovinske sigurnosti i razvoja dodatnih sposobnosti odgovora na krize u što kraćem razdoblju. Stoga se, ističem, rasprava o tome više ne smije odgađati ni dana nakon formiranja nove vlade jer moramo što prije donijeti odluke kojima ćemo osigurati učinkovitiju zaštitu nacionalne sigurnosti i državnih interesa, rekla je predsjednica.

fotogalerija Tportala

Naglasila je i da je bitka za samostalnost i slobodu dobivena 1995., ali da bitke za Hrvatsku nisu završile već se samo promijenila njihova forma i sadržaj, jer su obrana slobode, samostalnosti i suverenosti trajna nacionalna obveza.

Zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić zahvalio je pripadnicima GS-a na znanju, iskustvu i energiji koju ulažu u razvoj OS-a te izrazio vjeru da će i država pronaći način da se ubrzaju procesi opremanja i modernizacije Oružanih snaga.

vecernji.hr/hia
foto:Goran Mehkek/CROPIX

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *