Saudijska Arabija protjerali 21 kršćana jer su se molili u svojem domu.

Kršćani, uključujući žene i djecu protjerani iz Saudijske Arabije jer su u svojim domovima molili se i slavili svetkovinu Uznesenja , piše laudato.hr

Kršćani su sudjelovali u ´ne islamskoj molitvi´ i posjedovali su Evanđelje –  stoji u obrazloženju saudijskih vlasti .

Vjerska policija upala je u kuće u AZiziyah četvrti Al Khafji u istočnoj regiji Saudijske Arabije te su uhitile 27 osoba, među kojima i djecu. Kršćani su rekli da, budući da Kuran cijeni Blaženi Djevicu Mariju, njihove molitve nisu mogle nikoga uvrijediti.

2006. godine saudijska Vlada donijele su odluku po kojoj se zabranjuje miješanje u privatni molitveni život ne- muslimana, po čemu su formalno prepoznata prava kršćana i drugih religijskih grupa da mole u privatnosti. Open Door International, organizacija koja prati progone kršćana u svijetu ističe:

– Čak i kada mole u privatnosti, kršćanski obredi su strogo zabranjeni strogom spolnom podjelom koja brani muškarcima i ženama iz različitih obitelji da se mole u istoj prostoriji. Kršćani koju to ipak rade, izlažu se opasnosti uhićenja, zatvaranja, bičevanja, deportacije, a ponekad i mučenja.

U Saudijskoj Arabiji ima oko 3% kršćana. Gradnja crkava je strogo zabranjena, a kazna za obraćenje s islama na kršćanstvom je smrt.

Profesor Caille Eid sa Sveučilišta u Milanu i stručnjak za crkve na Bliskom Istoku dao je izvještaj o životu kršćana u Saudijskoj Arabiji Marku Riedemannu sa Catholic Radio & Zelevision Networka:

Kako kršćani u Saudijskoj Arabiji žive svoju vjeru? U tajnosti. Zabranjeno je posjedovati Bibliju, vjerske slike ili krunice. Ako ih pronađu u zrakoplovnoj luci, odmah su im oduzeti. Dogodilo mi se da sam jednom bio u Jeddah zrakoplovnoj luci s video kazetom u ruci. Pitali su me mogu li pogledati što je na njoj. Bio je to film o Spartaku. Uhvatio me strah da će vidjeti scene razapinjanja. Zaštitar mi je ipak vratio kazetu jer su razapinjali jednog vojnika, a ne Isusa. Teško je. Kažu da se kršćani mogu moliti u privatnosti, ali tšo to uopće znači? Znači li to sam ili sa svojom obitelji? Kada se dvoje ili više osoba, grupa ili obitelj mole zajedno u privatnosti svoga doma, vjerska policija može upasti i sve ih uhititi.

MR: Što se dogodi kršćaninu kojeg uhvate s krunicom u džepu ili da nosi križ oko vrata?

Ako je u džepu, nitko ne može vidjeti. Ako ga nosite na vidljivom mjestu, bilo koji musliman, a ne samo vjerska policija vam ga može oduzeti. Bit ćete uhićeni, a riskirate i izbacivanje iz zemlje. Zadržat će vas u pritvoru te će vam nakon nekoliko dana izdati odjavnu vizu. Za vas je sve završeno.

MR: Koje su još kršćanske aktivnosti zakonom kažnjive?

Svaka javna manifestacija bilo koje vjere osim islamske je kažnjiva. Znaju da Amerikanci, Francuzi i Talijani slave misu na Božić i Uskrs u svojim veleposlanstvima jer su ona zemljište tih država. Međutim policija i to nadzire. Nema crkava, sinagoga ili hramova u Saudijskoj Arabiji. Sve vjere i svaka manifestacija je zabranjena.

MR: Tko je zadužen za provođenje zakona?

Imate oko 5000 pripadnika vjerske policije u oko 100 okruga, ali bilo koji musliman može provoditi zakon. Dvije sam godine živio u Jeddi, bojao sam se slati Božićne i Uskršnje čestitke preko mobitela jer sam mislio da bi netko mogao prisluškivati. Vjerska policija kontrolira sve, uključujući i knjižare da ne bi slučajno prodavale čestitke s ne muslimanskim motivima. Prije par godina, u jednoj je američkoj školi Djed Božićnjak zamalo bio uhićen, ali je uspio na vrijeme pobjeći kroz prozor.

MR: Razgovarali smo o diskriminaciji. Razgovarali smo o progonima. Koliko daleko to ide?

Do smrti. Imamo primjer mučeništva jedne djevojčice, Saudijka, koja se obratila na kršćanstvo. Njezin brat ju je prokazao. Napisala je pjesmu Kristu i odrezali su joj jezik. Nestala je i kasnije su je pronašli mrtvu. Zvala se Fatima Al-Mutairi i to se dogodilo u kolovozu 2008. Te iste godine bilo je dva slučajeva racija u kojoj je policija uhitila muškarce, žene i djecu mlađu od 3 godine. Mnogo je izvještaja o mučenju. Prije nego ih deportiraju u matične zemlje mnoge Filipince, Indijce i Eritrejane policija muči u pritvoru.

MR: Možete li nam nešto reći o katolicima laicima koji žive u Saudijskoj Arabiji?

Teško je biti katolik laik u Saudijskoj Arabiji jer morate biti duboko ukorijenjeni u svojoj vjeri. Ne možete imati primjerke Evanđelja u svojem domu. Ne možete imati krunicu. Ne možete biti u zajednici s vašim prijateljima kršćanima. Možete imati prijatelje kršćane, možete posjećivati zajednice stranaca, ali je s njima zabranjeno razgovarati o vjeri. Tako da jedino možete imati duboku svijest i znanje o vašoj vjeri da možete opstati u tom okruženju.

U drugim muslimanskim zemljama petak je blagdan tako da je dopušteno taj dan slaviti svetu misu, ali ne i u nedjelju budući da je u muslimanskom svijetu nedjelja radni dan. No petkom slaviti svetu misu nije moguće u Saudijskoj Arabiji. Tako da ste poput neke supkulture. Najčešće ste odvojeni od vlastite obitelji jer Saudijska Arabija stavlja restrikcije što se tiče obiteljskih druženja. Ako imate kćer koja je starija od 18 godina, ona ne može ostati u zemlji ukoliko nije udana. Tako da je većina obitelji razdvojena u drugim zemljama. Sami ste i niste u kontaktu s drugim katolicima što je jako teško i morate svoju vjeru ojačati u srcu, da možete moliti bez molitvenika, da molite molitve koje ste naučili.

Deklaracija Drugog vatikanskog sabora o vjerskim slobodama Dignitatis Humanar tvrdi da sve Vlasti imaju obavezu štititi pravo na vjersku slobodu pojedinca, ´na zaštitu i promociju neotuđivih prava čovjeka  temeljna je zadaća vlada. Stoga vlade moraju osigurati zaštitu prava slobode vjeroispovijesti svim svojim građanima na učinkovit način, pravednim zakonima i ni jednim drugim sredstvom.´

Posljedično, Saudijska Arabija ne štiti i ne promovira neotuđiva ljudska prava pojedinca na slobodu vjeroispovijesti. Zapravo Kraljevstvo Saudijske Arabije jedna je od 8 država koja se suzdržala od glasovanja za Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima jer su se protivili 18. članku koji tvrdi da svi imaju pravo na promjenu vjere i uvjerenja. No što rade vlade svijeta da uvjere Saudijsku Arabiju da prepozna neotuđiva prava pojedinca na slobodu vjeroispovijesti? Što veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva Simon Collis, obraćenik na islam, čini da bi zaštitio prava kršćana na slobodu vjeroispovijesti u Saudijskoj Arabiji?

Oped Dors: U izbjegličkim domovima se napadaju kršćani a vlasti o tome šute

Marijana Petir: Rat u Siriji mijenja geopolitičku europu

izbor: laudato.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *