EK objavila rujanski paket prigovora, Hrvatskoj prigovorila u tri segmenta

Europska komisija (EK) je objavila paket povreda propisa po državama članicama – Hrvatskoj je prigovoreno u nekoliko sektora.

Osim Hrvatsku Europska komisija je upozorila Austriju, Belgiju, Bugarsku, Cipar, Češku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku, Mađarsku, Latviju, Litvu, Luksemburg, Nizozemsku, Portugal, Slovačku, Sloveniju i Veliku Britaniju. Ne obavijeste li te zemlje Komisiju o mjerama koje su poduzele za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravom EU-a, EK može odlučiti da ih, u skladu s pravilima EU-a o povredama propisa, uputi Sudu EU-a, kao i predložiti novčane kazne.

EK smatra da kasnimo s razvojem digitalnog tržišta i da bi troškovi brzog interneta trebali biti 30% niži. Komijsa je uputila službenu opomenu Hrvatskoj jer još nije prenijela te mjere u svoje zakonodavstvo.

Komisija poziva Hrvatsku i da ukine diskriminatorna pravila u pogledu ribolovnih dozvola. Godišnje ribolovne dozvole izdaju se samo osobama s prebivalištem u Hrvatskoj, dok drugi mogu dobiti jedino dozvole koje vrijede do 30 dana. Posjetitelji koji žele loviti ribu cijelu godinu moraju kupiti 12 mjesečnih dozvola – što je 16 puta skuplje od godišnje dozvole. Komisija tu praksu smatra diskriminatornom i neusklađenom s Direktivom o uslugama.

Hrvatsku se uz Grčku, Irsku, Italiju i Portugal poziva da poboljša razmijenu informacija radi borbe protiv terorizma. Hrvatska još nije osigurala automatsku razmijenu podatka o DNK, podataka o otiscima pristiju i razmijenu podataka o  registraciji vozila.

Komentir Plenkovića i Marića

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komemntirajući pitanje upozorenja Europske komisije Hrvatskoj danas je rekao: “To neka rješava trenutna tehnička vlada. Imaju sve ovlasti za to, kao što kvalitetno rade u korespondenciji s Europskom komisijom kada je riječ o zakonu o konverziji kredita u švicarskim francima, a kada dođe vrijeme vrlo ćemo jasno dati svoj stav”.

Ministar financija Zdravko Marić komentirajući prigovor EK odgovorio je : “Mi smo tržišno-socijalno gospodarstvo. Vlada nastoji u onom segmentu za koji je zadužena i gdje je odgovornost njena, dakle prije svega u poreznom i neporeznom dijelu, napraviti porezno rasterećenje i mislim da će to biti jasan signal i poruka i ostalim segmentima hrvatskog gospodarstva da mogu napraviti dodatni iskorak i krenuti u tom smjeru. Mislim da su ove preporuke koje smo dobili od EK jasan signal među ostalim i na tom području”.

hrt/HIA
foto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *