Ashley Colburn, autorica dokumentarca WAW Croatia doselila se u Hrvatsku

Ashley Colburn mlada američka novinarka i producentica dokumentarnog filma “WOW! Croatia”  iz  San Diega doselila se u Hrvatsku, piše piše Slobodna Dalmacija. Dokumentarac koji promovira Hrvatsku i hrvatski turizam 2009. godine je osvojio prestižnu televizijsku  Emmy nagradu.

Nakon tog događaja ova je Amerikanka Hrvatsku posjećivala više puta godišnje i toliko se zaljubila u našu državu da je odlučila naučiti jezik, kupila je kuću, izdaje putopisni vodič, a dovodit će i grupe svojih sugrađana koji će slijediti njezine upute kako provesti idealan u Lijepoj našoj. I zato u koji smo vodili ovim povodom sama predlaže da mu naslov bude: “Ashley više nikamo ne ide!”, kao zaključak, kako nam otkriva, vječnih upita zbog čega se stalno vraća u tu Hrvatsku.

– Od samih početaka mojih dolazaka u Hrvatsku nekako mi je najdraža bila Istra, u kojoj sam se osjećala kao kod kuće. Odluka je pala, kraće vrijeme tražila sam idealnu , i ovog ožujka kupila sam prekrasnu kućicu u Istri, koju sam već uredila do u detalja. Već ovog ljeta posjetili su me brojni prijatelji i članovi obitelji – otkriva nam Ashley, koja je, zanimljivo, za našu domovinu prvi put čula tek nakon što joj se brat vratio s proputovanja Europom i pokazao joj fotografije “magičnih Plitvičkih jezera”.

Nakon odluke o selidbi, odlučila je upisati i tečaj hrvatskog jezika. Na Lošinju je u kolovozu provela neko vrijeme pohađajući tečajeve “jedan na jedan”, a sada dva puta tjedno odrađuje iste satove preko Skypea.

– Sviđa mi se vaš jezik, a budući da sam odlučila ostati tu i živjeti, svjesna sam da će mi poznavanje jezika biti od velike pomoći. Ali, evo, mogu se pohvaliti da se već sada jako dobro mogu sporazumjeti sa svojim susjedima – kaže dobitnica Emmyja, koja će i dalje nastaviti snimati turističke TV reportaže iz cijelog svijeta, ali od sada je u Istri njezina oaza za odmor.

Sedam godina nakon prvog dolaska u Hrvatsku, već sada se smatra eksperticom pa je idući korak bio sasvim logičan – uskoro izdaje tiskani vodič s uputama kako najbolje provesti dane na našoj obali, ali i u drugim regijama, piše slobodna dalamcija.

– Svake sam godine od 2009. tu boravila i po nekoliko puta, pa se moglo i očekivati da ljudi od mene stalno traže razne savjete i preporuke. Umjesto da im pojedinačno odgovaram, odlučila sam svoja iskustva pretočiti u knjigu. U sklopu vodiča bit će i “Ashley’s Top” s preporukama nezaobilaznih mjesta, te također savjeti kako na najbolji mogući način u Hrvatskoj provesti jedan ili dva tjedna. Hrvatska iz godine u godinu postaje sve popularnija u Americi, tako da se nadam da će vodič biti gotov do iduće ljetne – otkriva svestrana Ashley, koja će u vodič uvrstiti i svoje fotografije nastale svih ovih godina.

slobodna dalamcija /hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *