Zdenko Adrović: Porez na aktivu banaka doveo bi do kraja bankarske utakmice u Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatske udruge banaka (HUB)  Zdenko Adrović sinoć je u večernjem  Dnevniku Nove TV izjavio da bi porez na aktivu banaka mogao dovesti do kraja bankarske utakmice u Hrvatskoj.

– To znači da bi vlasnici, teoretski, možda čak mogli spojiti domaće banke sa svojim bankama i time bi ovdje nestale banke u obliku pravnih osoba i ostale bi samo poslovnice. Poslovnice u tom slučaju ne mogu biti aktivne ni u financiranju države. Teško će onda biti financirati i druge elemente. A to bi sigurno značilo da će biti bitno osiromašena ponuda svih kredita u praksi, rekao je Adrović, koji je napomenuo i da nije vidio sadržaj Vladinog odgovora na prigovore Europske komisije, niti može pretpostaviti što u njemu piše.

Tvrdi kako u Hrvatskoj postoje snage na političkoj razini koje će postojati opstruirati bilo kakav dogovor.

Očekuje se s budućom Vladom sjesti za stol i dogovoriti nova pravila “ Očekujemo da ćemo s idućom Vladom imati intenzivne razgovore ukoliko se bude dogodilo ono što svi najavljuju, a to je da bude intenzivnih reformi. Pretpostavljamo da ćemo biti uključeni u većinu od njih. U ovom nas trenutku interesira Zakon o državnoj agenciji za sanaciju banaka koja više ne bi trebala biti državna. Ona posluje s novcima banaka i trebao bi biti promijenjen način upravljanja tom agencijom. Dakle, treba promijeniti zakon. To smo već predložili. Mislimo da će nova vlada sigurno biti ta koja će početi odlučivati o tome” reko je Adrović i dodao “Drugi propisi oko kojih želimo raspravljati s ministarstvima, su čitav niz poreznih zakona koji bi omogućio bankama lakše i jednostavnije otpise potraživanja i prema pravnim osobama i prema fizičkim osobama. Sada imamo situaciju da ukoliko banka otpiše, npr. 1000 kuna prema pravnoj ili fizičkoj osobi, Ministarstvo financija joj najvjerojatnije zaračunava porez na dobit na to. Mislimo da to nije stimulativno
– Banke u ovom trenutku nemaju rješenje jer atmosfera je takva da mi u ovom trenutku ništa ne predlažemo. Svaka banka za sebe vodi u ovom trenutku proces. Vidjeli ste da je jedna banka krenula, druge vjerojatno slijede, tako da, treba staviti glave na kup i pokušati naći rješenje, zaključio je Adrović.

Udruga Franak savjetuje Vladu u slučaju odgovora EK za konverzije CHF-a

dnevnik.hr/hia
foto: hub

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *