Lokalni izbori u Stolcu prekinuti, članovi SDA napali predsjednika izbornog povjerenstva

Dans se u Bosni i Hercegovci su održani lokalni izbori. Birališta su zatvorena u 19,00 sati. Iz izbornog povjerenstva  su priopćili da su u Stocu izbili neredi zbog črga su  izbori prekinuti. Nekoliko članovi SDA fizički je napalo predsjednika izbornog povjerenstva  Stolca Ivicu Perića.

Iz izbornog povjerenstva  ranije su priopćili da je ukupno formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Redovitih biračkih mjesta bilo je 5.205, mjesta za glasovanje u odsutnosti 130 i osobno 134, prenosi Fena.

Na lokalnim izborima sudjelovao je 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata uime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata uime šest udruženja građana.

Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Po jedno biračko mjesto danas je bilo otvoreno u Veleposlanstvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i Veleposlanstvu BiH u Beogradu.

Incident u Stolcu
Prema informacijama predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivicu Perića napali su određeni članovi SDA. Perić se nalazi u Domu zdravlja Stolac gdje mu se pruža liječnička pomoć.

Kako javlja N1, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Ahmed Šantić potvrdio je da je zbog nekoliko incidenata, uključujući i fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića, izborni proces u općini Stolac prekinut.

“Mogu reći da su dosadašnje izborne aktivnosti od jutros imale minorne poteškoće. Općina Stolac je jedna od takvih. Neslužbeno, informacija kojom raspolažem jeste da je u popodnevnim satima došlo do narušavanja javnog reda i mira u Stocu”, rekao je predsjednik SIP-a BiH na pres konferenciji i dodao da do 17 sati nije stigao niti jedno službeno izvješće.

“Imamo pojedinačne razgovore s policijom i predstavnicima biračkih mjesta. Više informacija će biti poznato do večernjih sati. U popodnevnim satima, kandidat jedne stranke je fizički napao predsjendika izbornog povjerenstva, dva člana su završila na pružanju liječničke pomoći. Treći član se oporavlja kući”, kazao je Šantić.

Predsjednik SIP-a BiH je istaknuo da su pripadnici policije na terenu.

“Razgovarali smo s dvije osobe iz izbornog stožera koje pokušavaju doći do službenih informacija. Izborni proces je prekinut.”

Kako Klix.ba doznaje u prostorijama Općinskog izbornog povjerenstva Stolac napadnut je predsjednik OIP-a Ivan Perić, od strane Predsjednika OO SDA Stolac i kandidata za načelnika Salmira Kaplana i člana SDA Ahmeta Ljubovića.

Prema informacijama koje prenosi N1, u tučnjavi je ozlijeđen i Mario Raguž koji je izgubio svijest i vozilom hitne pomoći prevezen je u CUM Mostar.

“Do trenutka kad je ozlijeđen, imao je informacije da je na tri biračka mjesta došlo do problema. Određene osobe s kapuljačama na glavama su izuzeli određeni birački materijal i uputili se u nepoznatom pravcu”, kazao je član SIP-a BiH Vlado Rogić.

Kovač: U Stocu zatvorena sva glasačka mjesta, bez daljnih incidenata

Prema operativnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, popodne su zatvorena sva glasačka mjesta u Stocu nakon što je došlo do fizičkog obračuna u kojem su ozlijeđena jedna ili dvije osobe, potvrdio je za Fenu šef stožera sigurnosne akcije “Izbori 2016.” Relja Kovač.

U Stolac su upućeni specijalci, ali, osim što je primjetno pojačana prisutnost policije, nije bilo nikakvog narušavanja javnog reda i mira nakon ovog incidenta, dodao je.

Izuzimajući događaj u Stocu, Kovač dosadašnju cjelokupnu sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini tijekom izbornog dana ocjenjuje zadovoljavajućom s tim što napominje da je kao i na prijašnjim izborima, bilo nekoliko slučajeva verbalnog narušavanja reda, ali ne u mjeri koja bi ugrozila sam izborni proces.

Stožer sigurnosne akcije “Izbori 2016.” formiran je pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH. Danas su se u BiH proveli sedmi lokalni izbori u Bosni i Hercegovini nakon okončanja rata.

Izlaznost do 19 sati

Čapljina
U općini Čapljina do 19 sati na birališta je izašlo 44,7 % od ukupno 21 746 registriranih birača.

Čitluk
U
općini Čitluk do 19 sati glasovalo je 7578 od ukupno 13 549 upisanih birača, odnosno njih 56 %.

Kupres
Na području općine Kupres do 19 sati na izbore je izašlo 1636 birača ili 47,11 % od ukupnog broja registriranih birača.

Tomislavgrad
Na području općine Tomislavgrad do 19 sati na izbore je izašlo 7.448 birača ili 40,13 %
Izlaznost do 11 sati
Na konferenciji za novinare u 12 sati predsjednik SIP-a Ahmet Šantić kazo je da glasovanje na lokalnim izborima protiče bez problema i da nisu zabilježeni veći incidenti. Od upisanih 3.124.775 do 11 sati glasovalo je 506.327 ili 16,17  %.

Banjaluka
U Banjaluci je do 11 sati glasovalo 34.853 ili 18,5 %. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je nakon glasovanja u Laktašima, izrazio zadovoljstvo što je predizborna kampanja bila mirna i bez incidenata.  Uoči izbora u Pranjavor je stiglo više izgrednika iz Beograda i Banjaluke u namjeri da naprave nered tijekom izbora. Policija je reagirala tek nakon prijave ministra sigurnosti Dragana Miketića koji je uz Prnjavora, pišu tamošnji mediji.

Bugojno
U općini Bugojno svoju građansku dužnost do 11 sati obavilo je oko 5.000 birača, odnosno oko 17,5 %, rečeno je Feni iz Općinskog izbornog povjerenstva.

Čitluk
U
općini Čitluk do 11 sati svoju građansku dužnost obavilo je 2280 od ukupno 13549 upisanih birača, odnosno 16,88 %. 

Livno
Na biralištima u općini Livno do 11 sati na izbore su izašla 2632 birača, odnosno oko 9,8 % – kazao je u izjavi za Fenu član općinskog Izbornog povjerenstva Stanko Janjić.

Neum
U općini Neum do 11 sati glasovalo je 18 % birača, odnosno 656 od ukupno 3700 registriranih birača s pravom glasa. Za sada glasovanje protječe u najboljem redu, potvrdio je Feni predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Neum Petar Raguž.

Orašje
Na birališta u općini Orašje do 11 sati izašao je 2191 birač  ili 13,5 % – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik općinskog izbornog povjerenstva Marijan Živković. Odziv birača je zadovoljavajući i izborni proces se odvija bez ikakvih problema – dodao je Živković.

Posušje
U općini Posušje do 11 sati svoju građansku dužnost obavilo je 1346 od 13 726 upisanih birača, odnosno 9,89  %. Za sada glasovanje protječe u najboljem redu, potvrdio je Feni član Općinskog izbornog povjerenstva Posušje Zvonko Landeka.

Tomislavgrad
Na biralištima u općini Tomislavgrad do 11 sati na izbore su izašla 2227 birača, odnosno oko 12% – kazala je u izjavi za Fenu član općinskog Izbornog povjerenstva Ines Perić. Odziv birača u 11 sati je bolji nego prije četiri godine, a izborni proces se odvija bez ikakvih problema –  kazala je Perić.

vecernji.ba/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *