Zapad namjerava vratiti Hrvatskoj 3493 migranta s balkanske rute

Zapad  žele poslati u Hrvatsku migranate koji su balkanskom rutom došli a koje oni sami ne žele primiti. Od početka ove godine pa do kraja rujna Hrvatska je zaprimila čak 3493 zahtjeva za ponovni prihvat migranata koji su preko naše zemlje stigli na zapad.

Riječ je o ljudima kojima nisu odobreni azili u zemljama u kojima su ih tražili. Najviše je zahtjeva za ponovnim prihvatom stiglo iz Austrije, njih 1782. Obistini li se taj scenarij, teško je reći kamo će se toliki broj ljudi smjestiti. Rokovi u kojima Hrvatska mora odgovoriti na zahtjeve zapadnih zemalja za preuzimanje migranata u rasponu su od mjesec do dva. Ne odgovori li Hrvatska u tom roku, smatra se da prihvaća azilante.

Zapadne države pozivaju se na raniju formu Dublinskog sporazuma (tzv. Dublin 3) po kojem je azilant odgovornost države u koju prvu stupi i koja ga mora registrirati. Kako jeGrčka izuzeta iz tog sporazuma, prva zemlja članica EU je u ovom slučaju bila Hrvatska.

No, Dublin 3 neslavno je propao početkom imigrantske krize, kad je postalo jasno da je u izvanrednim situacijama neprovediv pa je u travnju ove godine na stolu već bio novi prijedlog Sporazuma koji predviđa raspodjelu azilanata po državama EU na osnovi kapaciteta svake države (BDP, broj stanovnika i slično) te kao prioritet navodi spajanje obitelji. Druga pak opcija predviđa uvođenje svojevrsne sigurnosne kočnice – u slučaju da broj azilanata premaši kapacitete države, ona bi u svakom trenu mogla aktivirati tu opciju i zatvoriti se od priljeva azilanata. Hrvatska je u prosincu prošle godine službeno opomenuta zbog neregistriranja imigranata. Europska komisija zatražila je ispravnu provedbu Uredbe o Eurodacu, kojom se omogućuje uzimanje otisaka prstiju tražitelja azila i prijenos podataka u središnji sustav Eurodaca – bazi podataka EU s otiscima prstiju svih tražitelja azila – unutar 72 sata.

Učinkovita provedba Uredbe o Eurodacu ključna je za funkcioniranje Dublinskog sustava i programe premještanja EU, obrazložili su tada. Situaciju s primjenom Dublina 3komplicirala je i činjenica da je Grčka od 2011. izuzeta iz sporazuma zbog nepoštovanja ljudskih prava azilanata. S druge strane, Njemačka ne vraća azilante ni u Mađarsku nakon presuda sudova, koji kažu da “tamo postoji sustavni deficit što se tiče tretmana azilanata”.

vecernji.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *