Dekan filozofskog fakulteta u Zagrebu suspendiran

Senat Sveučilišta u Zagrebu danas je suspendirao dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića. Navodno je za suspenziju bilo 55 od 62 člana. Vršiteljem dužnosti dekana imenovan je Željko Holjevac.
Iako je prije sjednice Senata Previšić kazao da će dati izjavu nakon sjednice, a ostavku neće podnijeti nikada – njegovu izjavu novinari nisu dočekali. Kazao im je tek da mu se maknu s puta i da ga puste na miru.

Uoči današnje sjdenice Senata

Uoči sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, koju je sazvao zagrebački rektor Damir Boras kako bi se riješila situacija na Filozofskom fakultetu, dekan Vlatko Previšić izjavio je sinoć za HRT da neće danas podnijeti zahtjev za umirovljenje.
Nema nikakvih moralnih ni zakonskih razloga da to učinim. Nema razloga da svoje razrešenje temeljim na svojoj ostavci iz bilo čijih političkih želja, kazao je Previšić.

Ministar presudio

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar presudio je u slučaju dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića i procijenio da on treba otići u mirovinu sa zadnjim danom ove akademske godine. Dekan Previšić u listopadu će napuniti 71 godinu, a njegov odlazak traže studenti i dio profesora.

Mišljenje Ministarstva obrazovanja zatražio je rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, koji će sada trebati provesti odluku ministra Šustara.

Neslužbeni stavovi koji su o cijelom slučaju iz Ministarstva izlazili prošlih dana ukazivali su na to da će ministar Šustar odlučiti da dekan Previšić po sili zakona mora u mirovinu.

– Odluka će biti obvezujuća. Njegov je radni ugovor u izravnoj nadležnosti našeg ministarstva – kaže naš izvor. I članovi Studentskog zbora s Filozofskog fakulteta, koje je Senat Sveučilišta raspustio, kažu da su se prošlih dana konzultirali s pravnicima.

– Rečeno nam je da je teško naći interpretaciju zakona po kojoj bi dekan mogao ostati na svojoj poziciji nakon 1. listopada, ako se zakon želi poštivati – kazao je predsjednik raspuštenog Studentskog zbora Mislav Žitko. Iako su počela nagađanja da bi dekan Previšić, pritisnut sa svih strana zahtjevima da ode, u posljednjem trenutku mogao podnijeti ostavku, Žitko u to ne vjeruje.

Kako do reda na fakultetu

– Nema šanse da podnese ostavku. Sad čekamo odluku Ministarstva. Najelegantnije je rješenje da dekan Previšić ode u mirovinu i da konačno počnemo raditi u miru – prokomentirao je Žitko.

I ministar obrazovanja Predrag Šustar isticao je ovih dana da mu je najvažnije da nova akademska godina 2016./2017. počne mirno i da se studenti vrate svojim redovnim obvezama. Naglašavanjem da su mu u cijelom slučaju najvažniji studenti, na neki je način i sam dao naslutiti kakva će njegova odluka biti. No, pojedini profesori s Filozofskog fakulteta upozoravaju da će i nakon odlaska Previšića trebati vremena da na Fakultetu ponovno zavlada red. Fakultetsko vijeće trenutačno nema studentske predstavnike, jednom dijelu članova iz redova profesora istekao je mandat, a drugi nisu imenovani. Stoga ne čudi kad kažu – odlazak Previšića samo je prvi korak u smirivanju prilično kaotične situacije koja vlada fakultetom.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *