Prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora u BiH

Na lokalnim izborima u nedjelju na 5469 biračkih mjesta građani su birali 131 načelnika, 10 gradonačelnika i 3136 vijećnika.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH objavilo je prve preliminarne rezultate lokalnih izbora. Predstavnici SIP-a su objavili rezultate za načelničke i gradonačelničke pozicije, dok će rezultati za vijećnike općina biti objavljeni naknadno.
Za sada, Velika Kladuša, Donji Žabar, Čelič, Kneževo i Trebinje su općine čiji rezultati još nisu pristigli putem aplikacije, rećeno je na početku konferencije, prenosi N1.

I ovaj put su pobijedile nacionalne stranke, radi se o blokovima okupljenima oko Hrvatskog narodnog saveza (HNS) koji predvodi HDZ BiH, bošnjačkoj koaliciji koju čine Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) te o bloku oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u Republici Srpskoj.

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto objavila je u Mostaru da su osvojili vlast u 18 općina, dok su prije imali u njih 14. Rekla je kako pobjedu očekuju i u Stocu gdje je glasovanja bilo prekinuto zbog izgreda.

Koalicija SDA-SBB objavila je kako je pobijedila u najmanje 33 od 74 općine koliko ih ima u Federaciji BiH te da su osvojili vlast i u sarajevskoj općini Centar gdje je godinama na vlasti bio SDP BiH. Nije velika pobjeda, no jest pobjeda, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić potvrdio je kako je ta stranka zadržala vlast u Tuzli gdje je na vlasti neprekidno od 1992. Ta je stranka osvojila vlast u ukupno sedam općina u FBiH.

U Republici Srpskoj prevlast je uvjerljivo na strani SNSD-a Milorada Dodika. On je u Banjaluci proglasio pobjedu, dodajući kako su uspjeli dobiti vlast u 11 općina više nego što je to bio slučaj prije četiri godine. U Srebrenici se, navodno, vodi mrtva utrka između bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića i srpskog Mladena Grujičića. Fikret Abdić proglasio je pak pobjedu u utrci za načelnika općine Velika Kladuša.

Prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora 2016.

 

Dan lokalnih izbora

Lokalni izbori u BiH održavaju se u oba entiteta u RS  i Federaciji BiH i u Distriktu Brčko. Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati. Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacijskih dokumenata – osobne iskaznice, vozačke dozvole, putovnice, na biračkom mjestu svaki registrirani birač dobit će kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada po zakonu, a tajnost glasovanja je osigurana na biračkom mjestu. Ovogodišnji lokalni izbori stajat će oko osam milijuna maraka. Tako je iz proračuna institucija BiH osiguran iznos od četiri milijuna KM, a preostala oko četiri milijuna KM su dužne osigurati jedinice lokalne samouprave. Ono što je karakteristično za ovogodišnje lokalne izbore je kampanja koja je održana u prilično mirnom ozračju, bez oštrih tonova, izuzev šlamperaja vezanog uz lijepljenje plakata, nakon čega su ostajala brda otpada. Pojedini analitičari takvo ozračje povezuju s nedavno održanim referendumom u RS- u na koji je bila usmjerena sva medijska pozornost.

Ono po čemu će biti upamćeni ovogodišnji lokalni izbori je činjenica da se oni ni ovaj put neće održati u Mostaru. Naime, u ovom gradu nije bilo predizbornih plakata, ni štandova, šatora, sve je bilo uobičajeno. Osam godina pregovora nije bilo dovoljno ključnim političkim subjektima da se dogovore glede održavanja lokalnih izbora u Mostaru, a moglo se da je bilo volje i da su pojedinci imali bar želju provesti odluku Ustavnog suda BiH, a koju su odbacili Bošnjaci. Tako je Mostar postao jedini grad u Europi u kojem već osam godina građani ne glasuju na lokalnim izborima.

Inače, ovogodišnji lokalni izbori provode se za 74 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u Bosni i Hercegovini, 4 gradska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), 6 skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine, bira se i 3136 vijećnika/odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina. Na izborima sudjeluje 451 politički subjekt, od čega 102 političke stranke,103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata uime 52 skupine građana i 6 neovisnih kandidata uime 6 udruga građana. Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata, od čega 418 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine gradova i Skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 25. kolovoza ove godine donijelo odluku o zaključivanju i potvrđivanju središnjeg biračkog popisa za lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini. U središnji birački popis upisano je ukupno 3,263.906 birača, i to broj redovitih birača za lokalne izbore 2016. godine, sa stanjem na dan 18. kolovoza 2016. u 24 sata, bio je 3,177.557, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju u odsutnosti 8946, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju osobno 12.005, broj onih koji glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 287 i broj birača koji glasuju poštom 65.111.

Ukupno je u BiH formirano 5469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Podsjećanja radi, po jedno biračko mjesto bit će otvoreno u Veleposlanstvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Grazu, Generalnom konzulatu BiH u Münchenu, Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu i Veleposlanstvu BiH u Beogradu.

Također treba podsjetiti i na činjenicu da će i na ovim izborima za osvajanje pozicije načelnika pojedinim kandidatima trebati nekoliko stotina glasova, a za neke načelnike bit će potrebna podrška od nekoliko tisuća biračkih listića. Izbore u BiH pratiti će 6766 promatrača. Iz 36 udruga akreditirano je 6388 promatrača, iz 17 međunarodnih organizacija 269 promatrača, a iz 19 političkih subjekata 109 promatrača koji će nadzirati aktivnosti pri Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

Istodobno, očekuje se kako će 142 općinska/gradska izborna povjerenstva akreditirati više od 60.000 promatrača koji će danas nadzirati biračka mjesta.

vecernji.ba/hia
foto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *