Mesić ne želi izaći iz ureda, čeka odluku Ustavnog suda

Ustavni sud raspravljao je o zahtjevu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji se i dalje koristi uredom u  Grškovićevoj ulici u Zagrebu iako je izmjenama Zakona o pravima bivših predsjedika na to izgubio pravo.

Mesić je prije četiri mjeseca, izmjenama Zakona o pravima bivših predsjednika  izgubio pravo na ured. Ustavnom tužbom osporava valjanost zakonskih izmjena, a poziv Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom o primopredaji ureda, tvrdi, još nije zaprimio.

Je li zakon kojim ga se pokušava iseliti protuustavan, konačnu će odluku donijeti 13 sudaca Ustavnog suda. Čini se vrlo brzo, jer su dobili i posljednji dokument koji im je trebao – Vladino mišljenje o izmjenama zakona.

Bivši predsjednik je naveo svoje razloge zašto je protuustavan, a Vlada je dala svoje mišljenje zašto smatra da nije protuustavan. I evo sad Ustavni sud treba donijeti odluku, objasnio je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

I prije te odluke pravne je korake pokrenuo Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Mesiću su prije tjedan dana poslali i službeni zahtjev za primopredaju zgrade u Grškovićevoj.

Očekivali smo da će bivši predsjednik Mesić sam napustiti zgradu, međutim zbog te tužbe, pretpostavljam da je odbio iseliti se do našeg dopisa, a odgovor na dopis još nismo dobili, kažeTomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Mesić tvrdi da dopis još nije zaprimio, ali ističe da mu je mjerodavna isključivo odluka Ustavnog suda. Za to vrijeme i dalje putuje na skupove i konferencije, troškove plaćaju organizatori, a on, tvrdi, lobira za hrvatske poduzetnike.

Neovisno o odluci Ustavnog suda, u DUUDI-ju već kuju planove o podizanju vrijednosti rezidencijalnih zgrada koje su dobili u povrat. Među njima i one u koju se svojedobno trebala preseliti aktualna predsjednica.

Ured bivšeg predsjednika godišnje je trošio oko 800 tisuća kuna. Ako ga izgubi, i dalje će mu ostati osobna zaštita na koju ima pravo odlukom MUP-a.

hrt/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *