Za predsjednika SDP-a deset kandidata

Za predsjednika SDP-a službeno se prijavilo deset kandidata. Izbori po načelu “jedan član – jedan glas” održat će se 19. studenog.

Rok za kandidature istekao je u subotu u ponoć, a Središnja izborna komisija jučer je na sjednici utvrdila da se za predsjednika stranke prijavilo 10 kandidata,  za člana Predsjedništva njih 98, dok se za člana Glavnog odbora SDP-a prijavio 431 kandidat.

U utrku za šefa SDP-a tako su ušli Tonino Picula, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić, Davor Bernardić, Domagoj Hajduković, Vesna Škulić, Gordana Sobol, Karolina Leaković, Kristijan Mohorović i Dušan Polovina. Ako nitko od njih u prvom krugu ne osvoji natpolovičnu većinu, u drugom krugu, koji će se održati tjedan dana kasnije, 26. studenog, birat će se između dva kandidata s najviše osvojenih glasova. Inače, da bi im kandidature bile valjanje, svi kandidati moraju do 31. listopada prikupiti potpise potpore članova stranke, a za kandidaturu za predsjednika SDP-a to je najmanje 1000 potpisa. Do istog datuma potpise potpore moraju prikupiti i ostali kandidat. Konvencija na kojoj će se birati članovi ostalih tijela stranke održat će se 3. prosinca. Pravo izbora delegata imaju oni članovi koji uredno plaćaju članarinu, dok šefa SDP-a mogu birati svi članovi.

Što se tiče ostalih kandidatura, šest kandidata za predsjednika SDP-a ujedno je istaknulo kandidature za člana Predsjedništva, a riječ je o Karolini Leaković, Domagoju Hajdukoviću, Vesni Škulić, Gordani Sobol, Kristijanu Mohoroviću i Dušanu Polovini. Za Predsjedništvo stranke kandidirali su se i bivši ministri – Boris Lalovac, Rajko Ostojić, Mirando Mrsić, Arsen Bauk, Predrag Matić, Branko Grčić, Gordan Maras, Siniša Varga, Mihael Zmajlović i Milanka Opačić. Kandidati za Predsjedništvo su i dosadašnja šefica Glavnog odbora Romana Jerković, potom Peđa Grbin, Zlatko Komadina…

Komadina: Vjerodostojni kandidati su Škulić, Polovina, Picula i Bernardić

Primorsko-goranski župan i predsjednik Županijske organizacije SDP-a Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da kandidata za predsjednika SDP-a ima više nego sekretara SKOJ-a, da su vjerodostojni kandidati Škulić, Polovina, Picula te Bernardić, za kojega smatra da će i pobijediti.

Na upit o programima i potpori na skorim unutarstanačkim izborima za predsjednika SDP-a, Komadina je na konferenciji za novinare ocijenio da su „izbori u SDP-u uvijek dinamični, a pogotovu nakon popuštanja stege nakon autoritarnog vođenja stranke, što je rezultiralo i ovakvim brojem kandidata, što govori o stanju u stranci, ima ih više nego sekretara SKOJ-a.“

Smatra da je normalno da svaki kandidat ima program, ali da bi bilo normalno i da stranka ima “cjelovitu priču” te da nakon temeljite rasprave o stanju u stranci treba vidjeti što o budućem smjeru stranke misle članovi na terenu, dodavši da će to biti važno nakon predsjedničkih izbora u stranci.

Govoreći o programima kandidata, Komadina je rekao da su sada svima puna usta demokratizacije i decentralizacije stanke. „Želim samo podsjetiti da mnogi od tih kandidata nisu do sada o tome govorili, da su počeli o tome govoriti nakon najavljenog povlačenja aktualnog predsjednika stranke“, rekao je naglasivši da vjeruje da će članovi stranke dobro promisliti tko je od tih kandidata vjerodostojan. “Po meni, četvero jesu, a petero nisu.“

Pojašnjavajući na kojih četvero vjerodostojnih misli, Komadina je rekao da je riječ o onima koji su i prije smatrali da se stvari u stranci moraju mijenjati kako ne bi doživjela izborni poraz . „To su kolegica Vesna Škulić, kolege Dušan Polovina, Tonino Picula i Davor Bernardić, a ostali ponavljaju razred,“ rekao je. Na pitanje hoće li broj kandidata podijeliti stranku, odgovorio je da „neće”, da će “jedan pobijediti, kolega Bernardić.“

Na pitanje je li za samostalan izlazak stranke na lokalne izbore, Komadina je rekao da središnjica stranke treba donositi odluke za središnju razinu organiziranja, a da u općinama, gradovima i županijama ima raznih specifičnosti.

“Mi ovdje imamo tradiciju koaliranja od 1993., a nemam ništa protiv da izlazimo svi samostalno, ali onda bi to trebale biti odluke svih stranaka, što će se teško dogoditi jer će se manje stanke udruživati da ne bi propale ispod praga. Treba odluke donositi od situacije do situacije, da li samostalno izaći ili koalirati,” rekao je Komadina dodavši da smatra da je samostalni izlazak daleko prihvatljiviji stranačkim članovima kad je riječ o izborima na državnoj razini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *