Bandić: nova zimska terasa s Cvjetnog trga biti će uklonjena

Nova zimska terasa čija se konstrukcija ovih dana postavlja na Cvjetnom trgu biti će uklonjena do petka navečer izjavio je na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Hvala građanima i novinarima koji su ukazali na ovaj problem, ovo će biti uklonjeno do sutra navečer. Sankcije za one koji su to dozvolili, koji su izdali rješenje , to ćemo riješiti idući tjedan, kazao je Bandić nakon što je danas obišao Cvjetni trg. Ovo je kuća, ne terasa, to ne bih ni vlastitoj majci, koju volim najviše na svijetu, dopustio, dodaje gradonačelnik.

Nikla nova zimska terasa

Cvjetni trg koji je inače prenapučen terasama i kafičima sada se i dodatno zatvara novom terasom na prostoru uz ogradu pravoslavne crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg i spomenika Petru Preradoviću te preko puta poslovnog prostora u nastvku postojećih kafića  tik do glavnog ulaza trgovinski Centar Cvjetni.

Unatoč prosvjedu građana montaža zimske terase  se nastavlja i u srijedu a kako izgleda pogledajte foto galeriju jutarnjeg lista

Građani kojima se dodatno smanjuje javni prostor prosvjeduju i prisjećaju se nanovo prekršena obećanja gradonačelnika Milana Bandića da se terasu na to mjesto neće vraćati. Stoga već danas planiraju novo okupljanje, a iz Grada Tportal doznaje da su odobrenje za najnoviju ‘instalaciju’ na Cvjetnom dali tvrtki Hoto Centar Tomislava Horvatinčića.

U organizirani putem facebooka, prosvjednici su u utorak sjedili na klupici kod crkve, a kako bi ometali radove hodali su po budućoj terasi, parkirali bicikle na toj površini i lijepili poruke gradonačelniku Milanu Bandiću. Na porukama je između ostaloga pisalo: “Zagreb Zagrepčanima”, “Kad će prvi kat?”, “Totalna prevara”, “Privatno-javna sramota”, “Može fontana?”, “Sram vas bilo dajte nam da dišemo”.

Jedan od prosvjednika, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Dominik Etlinger (SDP), kazao je da se zagrebački SDP protivi uzurpaciji javnih prostora u Gradu Zagrebu te podupire okupljene građane na Cvjetnom trgu. Dosta je uzurpacije i krađe javnih prostora. Privatni interes ponovno je stavljen ispred javnog, što je potpuno nedopustivo, istaknuo je Etlinger. Kaže kako je Trg bana Jelačića okupiran šatorima cijele godine, Svetice su zatvorene za javnost, na Savici se otuđuje park, u centru su stolice kafića zaklonile većinu klupa i prolaza, postavljaju se reklamni displeji i kante na pješačke staze, a s druge strane, prostori poput Paromlina, Gredelja i Ledane propadaju.

Zagreb pripada ljudima, a ne privatnim interesima Milana Bandića, njegovih prijatelja i kumova, poručio je između ostaloga gradski zastupnik SDP-a Etlinger.

Uzurpiran javni prostor i narušena vizura Cvjetnog trga

Na Cvjetnom trgu već godinama je teško pronaći prostor na kojem bi građani mogli sjesti i predahnuti na otvorenom, a da nije riječ o sjedenju u kafiću, i premda su gradske klupe dio javnog prostora koji bi trebao biti dostupan svima, do njih zbog kafića i terasa baš i nije lako doći, ni kroz njih proći. Ne čudi stoga nezadovoljstvo koje se od sinoć valja društvenim mrežama i izvan virtualnog svijeta zbog nove metalne konstrukcije na Cvjetnom trgu, zbog koje bi građani mogli opet ostati bez jedne od najdražih klupa u gradu.

Naime, tvrtka Hoto centar d.o.o. dobila je odobrenje iz Grada za postavljanje ‘dvije montažno-demontažne nadstrešnice-pergole učvršćene u dva montažno demontažna podesta s ogradom na Trgu Petra Preradovića’, odgovorio je tportalu pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić. Tvrdi da su pribavljena sva potrebna mišljenja i suglasnosti nadležnih službi te da se nadstrešnice postavlja ‘sukladno arhitektonskom projektu izrađenom od strane tvrtke Conar d.o.o. i da je sukladno projektu ostavljen prolaz između pergole i ograde crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg u širini od 180 centimetara tako da se ne ometa slobodno kretanje građana plohom trga’.

– Narušavanjem ambijentalnih i boravišnih kvaliteta i pretvaranjem Cvjetnog trga u veliku birtiju, u situaciji u kojoj se boravak u javnom prostoru pretpostavlja konzumaciji u kafiću, odnosno kada to postane praktički jedino što se nudi, onda time otvaramo i prostor društvenoj segregaciji. K tome, dio Cvjetnog trga ispred najveće i popularne javne klupe treba biti slobodan, tj. ondje nije mjesto terasama kafića, a jedan od razloga je i taj da na toj lokaciji terasa blokira pristup hitnim službama, upozorava za tportal publicist i analitičar prostora Saša Šimpraga, voditelj platforme 1POSTOZAGRAD.

Stoga najavljuje da će platforma ovaj put ‘osim uklanjanja terase, zatražiti ostavku predsjednika te članova Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina jer je iz njihovog rada očito da se radi o skupini koja u potpunosti ignorira javni interes i aktivno doprinosi uništavanju Zagreba’. Naime, kako upozorava, ‘na primjeru čitave središnje zagrebačke pješačke zone već je godinama očita radikalna transformacija koja s vremenom metastazira, a manifestira se u sve manje slobodnog javnog prostora i činjenici da se grad zapravo besramno i vulgarno iznajmljuje. Od šatora koji poništavaju samu bit trga kao slobodnog prostora do situacija u kojima vlasnik kafića bez ikakvih dozvola, ali i bez ikakvih posljedica, ruši drvorede da bi postavio terasu, kao što je to slučaj u Masarykovoj’.

hrt/sebiz.eu/ hia.com.hr
foto:Sanja Pilić, Facebook

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *