Poljski parlament odbio potpunu zabranu pobačaja

Poljski parlament odbacio je kontroverzni zakon o potpunoj zabrani pobačaja koji je izazvao ulične prosvjede i kritike u EU parlamentu, objavila je poljska agencija TVN. Građanska inicijativa “Stop pobačaju” uputila je u parlament prijedlog i pozvala vladu da uvede potpuno zabrani pobačaja.

Članovi vlade u četvrtak su odbacili kontraverzni zakon i prijedlog građanske inicijative. Ukupno 352 zastupnika u parlamentu glasovalo je za odbijanje, 58  je bilo protiv a 18 ih je bilo suzdržnih (thenews.pl).

Poljska već ima strog zakon o abortusu koji ga dopušta samo u slučaju silovanja, incesta ili teškog zdravstvenog stanja majke ili djeteta. Novi prijedlog, kojeg je smislila skupina Ordo Iuris, ograničio bi pravo na abortus samo na slučaj kad je život majke u direktnoj opasnosti.


Zakon u prvom čitanju

Poljski parlament (Sejm) je u petak, 23. rujan u prvom čitanju usvojio zakon kojim se zabranjuju svi oblici pobačaja u Poljskoj te ga uputio u daljnju parlamentarnu proceduru – na odbor za pravosuđe.

Podsjećamo, radi se o zakonu koji je predložila građanska inicijativa “Stop pobačaju”, koji je svojim potpisom poduprlo više od pola milijuna Poljaka. Usvojen 1993. godine, sadašnji zakon dopušta pobačaj u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran.

Poljski parlament je istovremeno s 230 glasova za, 173 protiv i 15 suzdržanih odbacio prijedlog zakona suprotstavljenje inicijative “Spasimo žene”, koja je tražila da se pobačaj legalizira do 12 tjedna iz bilo kojeg razloga.

Najnovije istraživanje u Poljskoj pokazuje da 58% Poljaka podražva potpunu zabranu pobačaja te da je također podržava 79% mladih Poljaka od 18 do 34 godine.

Osim kažnjavanja liječnika koji obavljaju pobačaje, novim zakonom se traži i da državne i lokalne vlasti ponude potporu ženama i obiteljima s hendikepiranom djecom i onima koji su rođeni kao posljedica silovanja ili incesta.

“Nadamo se da će ta mjera biti usvojena što je prije moguće i da će stupiti na snagu prije kraja godine”, izjavila je za France Presse aktivistkinja protiv pobačaja Sylwia Zborowska.

Poljski će parlament također raspravljati o prijedlogu zakona koji su predložili članovi parlamenta, a svrha mu je ograničiti potpomognutu oplodnju. Ako zakon prođe, zamrzavanje zametaka postalao bi ilegalno (narod.hr).

narod.hr/hia.com.hr
foto: Thomas Pompernigg/Flickr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *