Rusija prekinula suradnju s SAD-om oko atomskog istraživanja

Rusija je prekinula suradnju sa SAD-om oko atomskog istraživanja i razvoja, uredbu o suspenziji potpisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev , objavljeno je u srijedu na njegovoj internetskoj stranici.

“Američke sankcije protiv Rusije, uključujući i (prijašnju) suspenziju američko-ruske suradnje na području atomske energije, zahtijevaju protumjere”, stoji u objavljenom priopćenju piše vecernji.hr.

Ruski državni mediji prenose kako se ta suspenzija posebice odnosi na suradnju između ruske državne atomske korporacije Rosatoma, te američkog ministarstva energetike.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije ovog tjedna potpisao uredbu o suspenziji američko-ruskog ugovora o odlaganju suvišnog plutonija, koji se može koristiti u gradnji nuklearnog oružja.

Američka vlada je istovremeno objavila kako otkazuje vojnu suradnju s Rusijom u Siriji.

Ruska televizija objavila zabrinjavajuće upozorenje

Ruska državna televizija objavila je zabrinjavajuće upozorenje o mogućem nuklearnom ratu sa Zapadom nakon što su tenzije na Bliskom istoku došle na najvišu razinu dosad, piše Metro. Nacionalna televizija kojom upravlja rusko Ministarstvo obrane, prošlog tjedna objavila je da “shizofreničari iz Amerike ‘oštre’ nuklearno oružje za Moskvu”.

Sukob zbog Sirije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak odredbu kojom suspendira sporazum između Rusije i SAD-a o raspolaganju plutonijem, javlja RT.

Odluku je Putin opravdao sljedećim riječima: – Razlog su radikalne promjene u okolišu, prijetnje za stratešku stabilnost zbog neprijateljskih radnji SAD-a protiv Rusije i nemogućnost Amerike da provede svoju odgovornost pod međunarodnim ugovorom. Tamo stoji da se SAD treba riješiti viška plutonija za oružje, kao i podnijeti ažurne mjere kako bi se obranila ruska sigurnost”. Putin nadodaje da je ovo velik problem te da moraju brzo reagirati kako bi zaštitili nacionalnu sigurnost Rusije.

Ruski dužnosnici prošlog su tjedna potvrdili da se grade podzemna skloništa u koja stane 12 milijuna ljudi, dovoljno da se u njih smjesti cijela populacija Moskve.  Rusija se sukobila sa zapadnim silama zbog politike u Siriji, gdje je optužuju da bombardira civile, zbog čega je SAD prekinuo pregovore s Moskvom.

I Rusija i članice NATO-a sposobne su pokrenuti nuklearne napade jer imaju više od 1500 nuklearnih bojnih glava.
vecernji.hr/hia
foto:Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *