OBLJETNICA: 25.godina od raketiranja Banskih dvora u Zagrebu

25. je obljetnica raketiranja Banskih dvora, dana 7. listopada 1991. oko 15 sati JNA je izvršila napad na službeno sjedište Vlade Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Cilj je bio ubojstvo hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s ciljem potpunog uništenja političkog vodstva Hrvatske i slom borbenog morala Hrvata.

U spomen na obljetnicu premijer Orešković položio lovorov vijenac na spomen-ploču

U povodu 25. obljetnice raketiranja Banskih dvora tehnički premijer Tihomir Orešković danas je položio  lovorov vijenac na spomen ploču na zgradi Vlade i poručio da Hrvatska nikada neće zaboraviti one koji su dali svoje živote za neovisnost domovine i slobodu hrvatskih građana.
Položio sam danas vijenac na spomen ploču u znak sjećanja na taj dan i za sve one žrtve i ljude koje su dali svoje živote za našu domovinu i našu slobodu. Nećemo ih nikada zaboraviti, rekao je Orešković.
Uz njega su prilikom polaganja lovorovog vijenca bili i tehnički ministri Vlaho Orepić, Tomo Medved i Josip Buljević.

Raketiranje na današnji dan 1991.godine
U trenutku raketiranja predsjednik Tuđman je pregovarao s legalnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem (u kojem je prije četiri dana bio izvršen državni udar Srbije nelegalnim izborom Branka Kostića za predsjednika) i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem, u biti jugoslavenskim premijerom.

Napad su izveli najsuvremeniji jugoslavenski borbeni avioni MIG-29 i ispalili 6 raketa. Jedna raketa je pala izravno na palaču i predsjednikovo krilo zgrade. Nekoliko je ljudi ranjeno, a zgrade u okolici oštećene ili porušene. Sretna okolnost bilo je oglašavanje uzbune za zračni napad.

JNA i jugoslavenski službenici poricali su bilo kakvu odgovornost ili upletenost u incident, pa su čak tvrdili da je eksploziju uzrokovala sama hrvatska vlada!

Dan nakon raketiranja Hrvatski sabor proglasio je neovisnost, donošenjem Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ i taj se dan danas obilježava kao državni praznik u Hrvatskoj.

Ured predsjednika Republike uskoro je preseljen na Pantovčak, a u Banske se dvore useljava Vlada Republike Hrvatske.

Izvješće HRT-a o raketiranju Banskih dvora i riječi Franje Tuđmana o atentatu:

Domovinski rat animacija :

Hrvatski spomenar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *