Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti

Sretan Vam Dan neovisnosti !

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni praznik kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Hrvatski sabor je tu jednoglasnu odluku donio ravno prije četvrt stoljeća, 8. listopada 1991., u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovom trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada. Dan ranije, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali su Banske dvore, pri čemu je jedna osoba poginula a četiri ozlijeđene.

U trenutku napada, nešto iza 15 sati, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman razgovarao je u Banskim dvorima s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stipom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije Antom Markovićem, ali nitko od njih nije stradao.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Hrvatski sabor je utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Prethodno, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska formalno postala samostalna i nezavisna država, pa se 8. listopada smatra okončanjem postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

Sveta misa u crkvi Sv.Marko u Zagrebu
U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske služena je  sveta misa za Domovinu u crkvi sv. Marka. Počasno-zaštitna bojna predvodila je branitelje okupljene na Trgu bana Jelačića do crkve svetog Marka, gdje je održano svečano euharistijsko slavlje u povodu 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske.
Župnik Vlado Magdić pozvao je vjernike da se prisjete dana radosti i tjeskobe stvaranja neovisnosti i svih koji su dali žrtvu te da promisle što su učinili za domovinu i što su propustili učiniti za domovinu po mjeri čovjeka. Pozvao je vjernike da zahvale Bogu za dar slobode, da se svi okrenu sebi i pomažu jedni drugima kao prije 25 godina te da se mole jedni za druge. Oplemenimo slobodu i istjerajmo iz nje svako zlo i nepravdu, rekao je župnik Magdić. Pozvao je branitelje da opet ustanu u obranu domovine tako što će braniti načela, zajedništvo, istinu i tako što će braniti domovinu od duhovnih zala.

Položeni vijenci na groblju Mirogoj
Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine, kod Zida boli i središnjeg križa na Mirogoju te na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

To je bio ključan dan za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom državom i praktično je značilo stupanje na snagu Deklaracije o neovisnosti RH i odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske od 25. lipnja, rekao je Plenković novinarima nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoj.

Istaknuvši kako je danas iznimno važan dan, podsjetio je da je prije 25 godina, 8. listopada 1991., Hrvatski sabor tajno zasjedao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici. Tih povijesnih dana, sada četvrt stoljeća poslije, prisjećamo se s ponosom i obavezom da, uoči formiranja novog saziva Sabora i nove Vlade, prionemo angažirano raditi na zadaćama koje su sada prioritet suvremenoga hrvatskog društva, poručio je i u ime HDZ-a izrazio duboko poštovanje prema svim braniteljima koji su dali život za slobodu Hrvatske.

I u Rijeci je obilježen veliki datum u hrvatskoj povijesti. Izaslanstva grada, županije te brojnih udruga položila su vijence i zapalila svijeće kod spomenika na Centralnom gradskom groblju Drenova, ali i na drugim grobljima i spomen-obilježjima u gradu.

U povodu četvrt stoljeća neovisnosti naše zemlje, u Saboru je jučer održan svečani prijam.

Prije 25 godina
Prije 25 godina Sabor je jednoglasnom odlukom proglasio neovisnost Hrvatske, sastavši se u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu, kamo su zastupnici prevezeni s Trga svetog Marka kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada. Dan prije zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali su Banske dvore, pri čemu je jedna osoba poginula. Ondje je bio i predsjednik Franjo Tuđman.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se srpska agresija na Hrvatsku može riješiti mirnim putem.

hrt/hai
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *