Pregovori završeni, Plenković dobio 90 potpisa saborskih zastupnika

Pregovori HDZ-a i Mosta o sastavljanju nove vlade su završeni. Šef HDZ-a Andrej Plenković je po završetku sastanka nacionalnog vijeća i predsjedništva HDZ-a u petak, da ima preko 90 potpisa zastupnika za sastavljanje nove Vlade.

U te glasove se ubrajaju osvojeni HDZ-ovi te  15 potpisa iz Mosta, 3 kluba Milana Bandića i Reformista, 5 HSS-a i  8  mandata nacionalnih manjina.
“Predsjedništvo i nac. vijeće jednoglasno je podržalo izvješće o rezultatima pregovora, dogovor koji je postignut, dakle o sastavljanju vlade između hdz-a i mosta, nacionalnih manjina i drugih stranaka koje su nam tu potpuru svojim potpisima izrazili, imali smo vrlo sadržajnu, kvalitetnu raspravu u kojoj je sudjelovalo niz kolega i mislim da smo na ovaj način završili ovaj ciklus aktivnosti i od ponedjeljka se krećemo baviti novom zadaćom”, rekao je Plenković. Plenković je istaknuo da se o imenima nije razgovaralo te da se ide u koncept 18 ministarstava i četiri potpredsjednika Vlade, koji bi vodili i svoje resore. Dodao je da će o kadrovskim pitanjima s partnerima razgovarati idući tjedan i prije sjednice novog saziva Sabora u petak u 15 sati.

U finišu pregovora Most je prihvatio ponudu HDZ-a koja uključuje  rotirajuće mjesto predsjednika Sabora – prve dvije godine tu bi funkciju preuzeo netko iz Mosta, najvjerojatnije Božo Petrov, a iduće dvije netko iz HDZ-a, najvjerojatnije Gordan Jandroković, plus mjesto jednog potpredsjednika Vlade te četiri ministarstva: ministarstvo okoliša koje uključuje i energetiku, pravosuđa, unutarnjih poslova i uprave. Neslužbeno se doznaje da bi dosadašnji ministri zadržali resore, a jedino je upitna pozicija Dubravke Jurline Alibegović. Izjava Plenkovića i Petrova tijekom dana.

Sastanak u srijedu

Pregovori u srijedu održani su u središnjici HDZ-a , predstavnici dviju stranaka cijelo su poslijepodne dogovarali podjelu resora, a konačnu odluku Mostovci će donijeti sutra, nakon sjednice Nacionalnog vijeća stranke.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je novinarima da mogu prikupiti 76 potpisa i bez Mosta, ali im to, kaže, u ovom trenutku nije prioritet. Neslužbeno se doznaje kako ih, zapravo, već ima. Raspravili smo ustroj vlade i podjelu resora. Blizu smo konačnom dogovoru. U iduća dva dana dogovoreni modeli će se predstaviti tijelima obiju stranaka. Vrlo sam zadovoljan i nadam se dogovoru do petka.Ako se do tada unutar Mosta i HDZ-a oni potvrde, idućeg tjedna mogli bi ići na sastavljanje Sabora i Vlade. Tražimo rješenje na obostrano zadovoljstvo, izjavio je nakon sastanka predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

HDZ će nadležna tijela stranke sazvati u petak. Cilj je dogovoriti stratešku i stabilnu suradnju za djelovanje buduće vlade, dodao je. Očekujem da ćemo imati potpise svih predstavnika nacionalnih manjina, a moguće je da ćemo dobiti još neke potpise. Ta će činjenica govoriti o velikoj potpori vladi,rekao je Plenković.

Razgovarali smo o prijedlozima. Bit će zanimljivo na Nacionalnom vijeću Mosta. Nadam se da ćemo postići dogovor. Odlučuju tijela stranke, mi koji sudjelujemo na pregovorima smo samo predstavnici,izjavio je čelnik Mosta Božo Petrov. Na pitanje je li dogovoreno mjesto predsjednika Sabora, Petrov je rekao da će se rješenje saznati kada bude dogovoren cijeli paket.

Plenković je potvrdio ranije da je na stolu mjesto predsjednika Sabora od kojeg Most ne odustaje, jer se u prijašnjoj koaliciji žalio da mu partner blokira bitne zakonske prijedloge. No za to je navodno spreman odustati od jednog ministarstva i umjesto pet – pristati na četiri. Istaknuo je da su protekla tri tjedna vrlo temeljito razgovarali.

Smatra da su se za to vrijeme i bolje upoznali jer, rekao je, ni on prije nije poznavao neke od mostovaca ni oni njega. Smatra i da su tijekom pregovora izgradili jedan stupanj suradnje i povjerenja koji je na “vrlo solidnim temeljima”. “Moj cilj ostaje da u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice imam potrebnih 76 potpisa i da nakon toga poičnemo s formiranjem vlade do prve sjednice Sabora”, naglasio je Plenković.

Svojih 5 potpisa Plenkoviću je u srijdu dao i HSS.

Na novinarsko pitanje računa li u vladi i na potpredsjednicu HDZ-a i zastupnicu u Europskom parlamentu Ivanu Maletić, odgovorio je da je Maletić ovaj tjedan u Strasbourgu gdje radi važno izvješće vezano uz gospodarska pitanja i regionalni razvoj te će s njom razgovarati kada se vrati u Zagreb. Razgovarat će i s nizom kolega koji, na temelju svojih kvaliteta i političkih postignuća, konkuriraju za ključna mjesta u vladi. Plenković je potvrdio da je dobio potpise potpore za mandatara svih pet saborskih zastupnika HSS-a – Kreše Beljaka, Stjepana Kožića, Željka Lenarta, Ana-Marije Petin i Davora Vlaovića.

Nakon jučerašnjh četverosatnih pregovora o ustroju vlade i podjeli resora čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov najavili su da će smanjiti broj ministarstava. Uvjereni su kako su blizu rješenja koja će omogućiti učinkovitu, racionalnu i kvalitetnu vladu.

dnevnik.hr/hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *