Predsjednica dodijelila Plenkoviću mandat i poželjela mu da što prije sastavi Vladu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u podne je stigao na Pantovčaku kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović po mandat s 91 potpisa hrvatskih saborskih zastupnika.

Plenković je predsjednici došao s 91 potpisom potpore. Naime, osim 61 zastupnika HDZ-a, potpise mu je dalo  14 Mostovih zatupnika i njihovih partnera , 5 HSS-ovaca, 8 zastupnika nacionalnih manjina,  2 izabranih na listi Milana Bandića, ali i bivši zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Kažimir Varda, koji pristupa Bandićevu  klubu. Most je HDZ-u daio 14 svojih potpisa a ne 15 kako se ranije nagađalo. Božo Petrov najavio je da će do ponedjeljka imati 15 potpisa zastupnika u svom klubu no nije želio otkriti tko je taj petnaesti. Za sada očito nije u igri.

To je najveći broj potpisa koji je neki hrvatski mandatar donio na Pantovčak. Plenković je po tom pitanju rekorder. To mu osigurava apsolutnu stabilnost i sigurnost upravljanja vladom naredne četiri godine. Ako mu ‘zaškripi’ s Mostom, može računati na potporu ostalih 77 zastupnika

Nakon što prihvati mandat, prema Ustavu, Plenković je u roku od 30 dana dužan program vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora održat će se u petak 14. listopada.

Uoči odlaska na Pantovčak Andrej Plenković je potvrdio je da bi se vlada mogla formirati već u ponedjeljak. “Tijekom jutra stižu potpisi, čini mi se da će ih biti više od 90”, rekao je. Nije htio govoriti o imenima budućih ministara, ali je demantirao da u Vladi neće biti žena. “Žaloste me procjene da ne bi bilo žena – to ne bih bio ja kad ne bi bilo nekoliko kolegica u vladi”, rekao je. Upitan o hoće li biti promjena u Ovršnom zakonu i hoće li jedina nekretnina biti zaštićena šef HDZ-a je kazao da se na tome još uvijek radi.

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier potvrdio je da je stranka iz Mosta dobila 14 potpisa potpore čelniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. “Imamo 61 potpis HDZ-a, 14 Mostovih, potpise svih zastupnika nacionalnih manjina. Bit će ih više od 90”, kazao je Stier novinarima, ulazeći u središnjicu HDZ-a s potpisima zastupnika Mosta.

dnevnikhr/hrt.hr/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *