Petrov i Kovač posjetili Stolac, traže ponavljanje izbora

Potpredsjednik hrvatske Vlade Božo Petrov, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i ministar pravosuđa Ante Šprlje posjetili su Stolac, gdje su se sastali s načelnikom Stjepanom Boškovićem.

Hrvatski ministar Miro Kovač istaknuo je da je u interesu Hrvatske da BiH bude stabilna, da Hrvati budu ravnopravni te da dolaskom u Stolac želi pokazati kako se Hrvatska brine za Hrvate u BiH. Kovač je rekao kako se Hrvate želi spriječiti da glasuju, želi ih se zastrašiti. Obratili smo se Europskoj uniji i pozvali partnere u BiH da se u Stocu ponove izbore. Tražit ćemo da BiH bude stabilna država, podržavat ćemo ulazak BiH u EU, bit ćemo joj najbolji prijatelj, no želimo da Hrvati budu predvodnici u integraciji BiH u EU, rekao je Kovač. Najbolji način opstanka Hrvata u BiH je njihovo ekonomsko jačanje, naglasio je. Neprihvatljivo je da bez ikakvih sankcija prođe napad na predsjednika Općinske izborne komisije. Osuđujemo referendum u RS-u, ali i događaje u Stocu. Očekujemo da će se izbori ponoviti, istaknuo je Kovač.

Ono što se dogodilo prošli tjedan u Stocu posljedica je višegodišnje politike u BiH, gdje su Hrvati diskriminirani i konstitutivni samo na papiru. Neprihvatljivo je da se dogodi napad na državnog službenika i na običan puk, a da se ništa ne poduzme. Apsurdno je što događaje u Stocu nije osudila nijedna bošnjačka stranka, već se vrši i medijski pritisak u kojem se nasilnik pokušava okarakterizirati kao žrtva, kazao je Božo Petrov u obraćanju medijima.

Naglasio je kako ne želi da se od Stoca pravi presedan, pozivajući međunarodne institucije da se uključe kako bi se održali demokratski izbori u tom gradu. Hrvatska treba davati potporu Hrvatima u BiH i zbog toga smo tu, poručuje Petrov.

U Stolcu je u petak boravio i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Na sastanku s predsjednikom Općinskog odbora HDZ-a i načelnikom općine osuđen je čin kojim je, kako je navedeno, rušilačkim pohodom, otuđivanjem i uništavanjem službenih materijala te udaranjem službenih osoba zaduženih za provedbu izbora opstruirano pravo građana Stolca da glasuju.

Ivo Lučić, u BiH je na djelu institucionalno nasilje

Gostujući u Temi dana na hrt-u profesor Ivo Lučić rekao je kako je nevjerojatno da kandidat za načelnika općine Stolac i bivši ministar kulture u Vladi Federacije BiH Salmir Kaplan fizički napadne predsjednika općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića i Člana biračkog odbora stolačkog birališta Podgrad II Marija Raguža i da za to ne odgovara. Raguž je zadobio takve ozljede da je hospitaliziran u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja. Zamislite da je to jedan Hrvat učinio Bošnjaku – došlo bi do Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Lučić.

Naglasio je kako je najvažnije da institucije BiH odrade svoj posao. Radi se o institucionalnom nasilju – o nametanju gradskih statuta, izbornih zakona… Bili smo svjedoci vrlo ozbiljnih prijetnji uoči referenduma u Republici Srbskoj izrečenih iz usta Safera Halilovića – prijeti se Srbima, a napada Hrvate. Tako je bilo i devedesetih godina, istaknuo je. Zamislite čovjeka koji napadne, pretuče troje ljudi, iziđe iz prostorije i kaže novinarima da je on pretučen – to vi u Zagrebu ne možete ni zamisliti, to se u BiH događa, dodao je.

hrt /hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *