Njemačka predlaže zabranu benzinaca i dizelaša

Njemačka predlaže Europskoj komisiji da se nakon 2030. zabrani registriranje vozila koja pokreću motori na unutarnje izgaranje, prenosi Spiegel Online. Prijedlog su uputili zastupnici drugog doma njemačkog parlamenta, piše Spiegel Online.
Potrebno je preispitati dosadašnju poreznu politiku kako bi se potaknula prometna rješenja koja ne uzrokuju onečišćenje i postigao cilj po kojem bi se nakon 2030. u Europskoj uniji registrirala samo vozila bez emisija, stoji u zahtjevu Bundesrata upućenom Europskoj komisiji.

Kako javlja Spiegel Online, oko ovog zahtjeva su se suglasile i savezne pokrajine u kojima su na vlasti demokršćani i pokrajine sa socijaldemokratskim vladama. Savezni ministar prometa Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unija CSU) odbacio je međutim inicijativu Bundesrata rekavši da je nerealna.

Motori s unutarnjim izgaranjem će se kao prijelazna tehnologija razvijati usporedno s razvojem električnog automobila, rekao je Dobrindt koji vjeruje da će se tržište elektroautomobila dalje razvijati zahvaljujući poticajima. Najveći europski automobilski klub, njemački ADAC, također je kritizirao inicijativu Bundesrata.

ADAC smatra da bi prijevremeno ukidanje tih motora ugrozilo radnike u njemačkoj automobilskoj industriji s obzirom na to da je za proizvodnju elektromotora potrebno višestruko manje radne snage nego pri proizvodnji motora s unutarnjim izgaranjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *