Hrvatska predsjednica u službenom je posjetu Velikoj Biritaniji

Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na početku prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji primila je britanska kraljica Elizabeta II. u Buckinghamskoj palači.

Susret hrvatske predsjednice i britanske kraljice upriličen je sedam mjeseci nakon što su u ožujku u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj boravili britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, u okviru turneje po regiji. Taj posjet nije imao političku dimenziju, ali je bio usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana. Susreti s monarsima nisu česti, a predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović Buckinghamska palača uz najviše državničke počasti otvara vrata neuobičajeno brzo. Prošle su samo tri godine od posljednjeg posjeta tako visokog hrvatskog dužnosnika. Iznenađujuće zapravo ugodan susret, ona se vrlo rado sjeća svojeg posjeta Hrvatskoj, sjeća se posjeta Dubrovniku i rekla je da je princ Charles vrlo, vrlo lijepo govorio o Hrvatskoj, koliko se Hrvatska promijenila ovih godina, izjavila je predsjednica nakon susreta.

Predsjednica Grabar-Kitarović popodne se  sastala u Downing Streetu 10  s premijerkom Theresom May u Downing Streetu. Razgovarale su o gospodarskoj suradnji, nakon što Velika Britanija izađe iz Europske unije.
Hrvatska i Ujedinjeno Kraljvstvo već imaju dobre bilateralne odnose. Postoje područja u kojima možemo poboljšati suradnju, poput trgovine i obrane. Odnosi dviju zemalja ne mogu se svoditi samo na Brexit, nego ih treba modernizirati, usredotočiti se na sadašnjost i budućnost i ostaviti za sobom predrasude o nekim starim sferama utjecaja, izjavila je predsjednica nakon sastanka s premijerkom May.

Hrvatska će učiniti sve da zaštiti prava i interese svojih državljana u Velikoj Britaniji nakon odluke te zemlje o izlasku iz EU-a, izjavila je predsjednica.
Grabar-Kitarović je rekla da je opasnost od migracija iz Hrvatske u Veliku Britaniju prilično mala i podsjetila da ta zemlja još nije liberalizirala tržište rada za hrvatske državaljane.

Stanje u BiH također je bila tema razgovora Therese May i Kolinde Grabar-Kitarović koja je upozorila na mogućnost destabilizacije cijele jugoistočne Europe ako se uspori euroatlantski put BiH. U razgovorima se pojavilo i pitanje proširenja EU-a, a predsjednica je ponovila da Hrvatska ne želi nikoga zaustavljati na tom putu.

Predsjednica bi se trebala odvojeno sastati s britanskim ministrom obrane Michaelom Fallonom i s predsjednikom Doma lordova Normanom Fowlerom te predavati na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish izjavio je uoči odlaska Grabar-Kitarović u London da posjet predsjednice “potvrđuje važnost koju Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje odnosima s Hrvatskom”. Velika Britanija i Hrvatska danas surađuju u brojnim područjima od obrane i sigurnosti do turizma, kulture, obrazovanja i globalnih tema. Ali uvijek postoje područja u kojima možemo učiniti i više. Ovaj posjet sjajna je prilika da to naglasimo, rekao je Dalgleish.

Predsjednica je posjet Britaniji završila sastankom s ministrom obrane Michaelom Fallonom i gospodarstva Gregom Clarkom.

Održala je predavanje na školi ekonomskih i političkih znanosti. O jačanju gospodarskih veza razgovarala je i s investitorima i predstavnicima hrvatskih startupova u londonskom Bloombergu.

Očito imamo problem ako se ne fokusiramo na razloge zašto gubimo mlade talentirane ljude koji posebno ulažu u sektor inovacija i zašto se njihove ideje ne realiziraju u Hrvatskoj nego ovdje u Velikoj Britaniji ili negdje drugdje, rekla je predsjednica novinarima nakon sastanka.

Dodala je da je od vlasnika startupova, onih osnovanih u inozemstvu i onih koji su osnovani u Hrvatskoj ali su premješteni u Britaniju ili drugdje, željela čuti razloge zbog kojih su to učinili.

Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je to pitanje prvenstveno za vladu, ali da kao predsjednica osjeća dužnost i odgovornost usmjeravati neke procese i surađivati s vladom kako bi se što je moguće više napravilo za razvoj gospodarstva. Jedan od preduvjeta je svakako i poboljšanje investicijske klime, istaknula je.

Godišnji sastanak europske poslovne mreže investicijskih anđela održat će se idući mjesec u Zagrebu, a na njega dolazi i pjevač Iron Maidena Bruce Dickinson. Na svim se posjetima, kaže, mogla uvjeriti u veliko zanimanje za novu hrvatsku vladu.
hrt/hia
foto: thedubrovniktimes.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *