Zastupnici u EU parlamentu upozoravaju na informatički rat koji vode Rusija i islamski teroristi

Zastupnici Odbora vanjskih poslova EU parlamenta upozoravaju na informatički rat i agresivnu rusku i islamističku terorističku promidžbu te traže oštrije protumjere i kvalitetniju suradnju između država EU-a, objavljeno je na web stranici europarltv.europa.eu

Transkript
Hladnoratovske taktike, nove tehnologije. Dezinformacije i promidžba oružje je kojim se u ratu koriste sve strane. No u doba interneta dosežu nove krajnosti. Vrijeme je da EU uzvrati udarac Rusiji te ispravi njezine iskrivljene priče o Ukrajini, ali i Daešima i njihovim fanatičnim mrežnim objavama i vrbovanju. Ruska politika prema susjedima postala je agresivnija i nasilnija. A podaci, kao ratno oružje, kao hibridno sredstvo utjecaja, sve se češće koriste protiv susjeda, protiv politike EU-a, protiv Zapada.

I smatramo da to uznemirava naše stanovništvo. G. Auštrevičius suautor je izvješća u Odboru za vanjske poslove, a cilj su izvješća oštrije protupromidžbene mjere, što uključuje kvalitetniju suradnju između država članica i NATO-a te specijalizirane informativne jedinice. Izvješće je prihvaćeno velikom većinom. Kaskamo za novim trendovima i razvojem. Naš sustav međunarodnoga zakona temelji se na tradicionalnim ugrozama i upravo se time moramo pozabaviti.

Svakako moramo surađivati s NATO-om. Izvješće ne znači da Komisija mora djelovati. No jasno je da i Komisija i NATO slično razmišljaju kad je posrijedi borba protiv propagande. Izvješće bi na sjednicu trebalo doći u studenome.
(europarltv.europa.eu)

 

europarltv.europa.eu /hia.com.hr
foto:screen shoot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *