Grčka odbila azil šestorici sudionika puča u Turskoj

Grčka vlada odbila je zahtjeve za azilom šestorice turskih vojnika koji su nakon neuspjelog državnog udara iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku, objavili su grčki mediji, dodajući da je ranije u rujnu odbijen azil jednom od časnika, dok se odluka o sudbini osmog odbjeglog vojnika još čeka, piše vecernji.hr.

Povjerenstvo za odobravanje azila u Ateni tako je do sada odbilo zahtjev za azilom sedmorice od osam pripadnika turske vojske koji su 16.  srpnja, dan  nakon pokušaja jedne frakcije vojske da svrgne vladu, prebjegli u Grčku.

Radi se o dva bojnika, četiri kapetana i dva dočasnika koji su vojnim helikopterom sjetjeli u grčku luku Aleksandropulis blizu turske granice.

Nakon odluke povjerenstva, odbjegla osmorka je priopćila da su žrtve “bilateralne politike” i da povjerenstvo prilikom razmatranja njihovih zahtjeva nije uzelo u obzir međunarodno i europsko pravo, već se isključivo vodilo bilateralnom politikom.

“Došli smo u Grčku da spasimo vlastite živote, ne želimo postati instrument politike vanjskih poslova ili bilateralnih sporazuma”, stoji u priopćenju koje je objavio njihov odvjetnik.

Turska produžila izvanredno stanje

Turski parlament potvrdio je u utorak navečer odluku vlade o produženju izvanrednog stanja za tri mjeseca, uvedenog nakon neuspjelog državnog udara 15. srpnja.

Izvanredno stanje je produženo za 90 dana počevši od 19. listopada, u jedan sat nakon ponoći po lokalnom vremenu.

Izglasavanje u parlamentu bilo je tek formalnost jer AKP, islamsko-konzervativna stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ima većinu.

Krajem rujna Erdogan se zalagao za produženje izvanrednog stanja i ocijenio da nije dovoljno početno razdoblje od samo tri mjeseca te je razmišljao čak i o  dvanaest mjeseci.

Nakon neuspjelog puča 20. srpnja uvedeno je izvaredno stanje u trajanju od tri mjeseca, do 19. listopada.

Turske vlasti opravdavaju produženje te izvanredne mjere nastavkom istraga povezanih s pokušajem državnog udara, za koji optužuju klerika Fethulaha Guelena, koji živi u SAD-u.

Turske vlasti pokrenule su opsežne čistke kako bi protjerale navodne Guelenove simpatizere iz svih pora društva – ministarstava, školstva, sveučilišta, sudstva, policije, vojske, sporta, kaznenih ustanova, novinarstva.

Prema posljednjim podacima iz službenih izvora od kraja rujna, uhićeno je 32.000 osoba, a protiv 70.000 se vode istrage.

vecernji.hr/hia.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *