Zagonetna smrt mlade kadetkinje HV-a riješena, nema kaznenog djela

Beživotno tijelo mlade kadetkinje pronađeno 22. kolovoza 2015. godine oko 6.45 u dvorištu zgrade broj 9 u krugu Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” na zagrebačkom Črnomercu.

Iako se tada u šturim medijskim napisima, što je bilo i očekivano kad je u pitanju vojska, odmah neslužbeno pronijela informacija iz MORH-a o tome da je u pitanju nesretni slučaj, bilo je dosta onih koji su smatrali da je “vojska sve zataškala” i da se radi o nasilnoj smrti. Nagađalo se i da je mlada, perspektivna djevojka, koja je u tom trenutku bila uspješna pripadnica treće godine Kadetske bojne HVU-a i koja je u Oružane snage došla 2012. godine počinila suicid, no u tu je verziju malo tko od onih koji su je poznavali vjerovao.

Nesretni slučaj

Službena istraga, koju je tada od Vojne policije preuzeo ŽDO Zagreb, pokazala je, pak, da se uistinu radi o nesretnom slučaju, odnosno da je djevojka sama pala s prozora sobe na četvrtom katu zgrade u krugu Učilišta.

– Dana 5. listopada 2016. godine dovršeni su izvidi povodom smrti kadetkinje Martine Ćuk u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu, dana 22. kolovoza 2015. godine. Kako rezultati detaljno provedenih izvida i sveobuhvatnih vještačenja nisu dali osnova za zaključak da bi smrt bila eventualno posljedica kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, već se radilo o nesretnom slučaju, to nema osnova za daljnje državnoodvjetničko postupanje – stoji u službenom odgovoru koji smo na naš upit dobili od Dunje Pavliček, glasnogovornice zagrebačkog ŽDO-a.

Kako smo neslužbeno doznali od izvora bliskih istrazi, službeni uzrok smrti nesretne djevojke jest prijelom kralježnice koji je zadobila nakon pada s visine. Na njezinom tijelu, osim tog prijeloma, nisu nađene nikakve druge ozljede koje bi ukazivale na bilo kakav sukob prije pada ili na to da ju je netko gurnuo.

avodno je nesuđena poručnica HV-a, prema iskazima njezinih kolega iz Učilišta, voljela sjediti na dasci na prozoru i uživati u duhanskom dimu. Upravo je, čini se, ta okolnost, uz činjenicu da je u trenutku smrti u krvi imala više od 1,5 promila alkohola u krvi, budući da se baš vratila s rođendanske zabave na kojoj je izvan Učilišta bila s nekolicinom kolega, bila presudna u ovom tragičnom slučaju.

– Ja sam bio u tim zgradama, mogla je pasti jedino ako je sjedila na prozoru i zvjerkala van, na ulicu. Ali ti austrougarski prozori i nisu baš prikladni za sjediti i uživati na suncu. Nesreća je ovo, velika, za sve, za obitelj, vojsku, sve. Ne treba se iživljavati na tuzi i nesreći. Što god da je bilo, dogodilo se i ako postoji ičija odgovornost, treba je ispitati i kazniti. Mislim, ako je bila neka fešta, pa se popilo i ludiralo, recite, shvatit će se i prihvatiti. I naravno, opet treba kazniti odgovorne koji su dozvolili ovo. Ako je bila zbilja sama pa je pala, opet treba istražiti. Previše različitih informacija ukazuje da je bilo svačega i da u vojsci vlada rasulo – pisalo je tada u komentarima na jednom od portala.

Deseci svjedoka

Tijekom detaljne istrage koja je toliko dugo trajala upravo da bi se otklonila bilo kakva mogućnost pogreške i da se ispitaju svi mogući tragovi, saslušano je više desetaka svjedoka, kako Martininih kolega, tako i prijatelja i rodbine, mnogi od njih prošli su i poligrafsko testiranje, pregledane su snimke nadzornih kamera, napravljen je niz vještačenja, među ostalim i vještačenje toksikologa na činjenicu kako se ponaša osoba pod utjecajem alkohola, boji li se visine i slično.

Nakon ove tragedije njezini bližnji nisu bili voljni razgovarati s novinarima, no doznajemo kako i tada nisu vjerovali u informacije o nesretnom događaju, a i dalje su vrlo sumnjičavi u pogledu službenih zaključaka istrage. Njezini prijatelji i poznanici, koji su tad i pristali anonimno razgovarati s novinarima, otvoreno su iskazivali skepsu da će se prava istina o njezinoj smrti ikad doznati.

Kako bilo, službena istraga je gotova i zaključak je tu – nema elemenata kaznenog djela.

slobodnadalmacija.hr/hia.com.hr
foto: Srdjan Vrančić / HANZA MEDIA

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *