Hrvatska predsjednica u Bruxellesu, susrela se s predsjednikom EK-a

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Bruxellesu se sastala s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Teme razgovora bili su položaj Hrvatske u Europskoj uniji i politika prema susjedstvu.
Izrazila sam zabrinutost posljednjim zbivanjima i trendovima koje vidimo u BiH i zamolila sam Junckera i općenito Komisiju da se više usredotoči na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU-a, nego u uređenju države kako bi doista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresirani za poziciju hrvatskoga naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na cijelom teritoriju BiH, rekla je Grabar Kitarović nakon sastanka.

Što se tiče nedavnog referenduma koji je održan u Republici Srpskoj, predsjednica je rekla da je stajalište Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Daytonskim ugovorima. Istaknula je kako očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH.

Predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da je s Junckerom razgovarala i o potrebi promjene Daytonskog sporazuma. Osobno držim  da je Daytonski sproazum i ovako i onako već izmijenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmaknuli smo se od tog Daytona. Nužno je sad potrebno usredotočiti se na to što se dogodilo i koliko su ti amandmani utjecali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti triju naroda u BiH jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebali biti, rekla je i dodala da ćemo u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD-om.

Grabar-Kitarović je rekla da je Junckeru objasnila da Hrvatska nije blokirala pregovore sa Srbijom. Posebno je istaknula pitanje nestalih iz Domovinskog rata. To treba konačno zaključiti i podvući crtu. Rekla sam Junckeru da su tu i druga, doista bilateralna pitanja kao što je pitanje granice ili regionalno pitanje arhiva i slično, koja će se pojavljivati tijekom pregovora te da je najbolji način rješavanja paralelni bilateralni dijalog između Hrvatske i Srbije u kojem ćemo iznaći rješenja kako za pitanje univerzalne jurisdikcije, i naravno svih drugih, rekla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje zašto je odgođen ranije predviđen susret s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsjednica je rekla da se sinoć s njima čula telefonom. U posljednji trenutak on je otišao u Rim, planiran je posjet Rimu radi proslave 60. obljetnice NATO Defence Collegea i jučer su mu javili da mu je Sveti Otac ipak dao termin koji je tražio tako da je nažalost morao otputovati, rekla je te dodala da će se vidjeti drugom prigodom.

Na pitanje što misli o inicijativi Josipa Klemma za sastanak predstavnika udruga hrvatskih branitelja i srpskih veterana, rekla je da je svaki dijalog dobar, ali da ne zna konkretan sadržaj.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *