Maletić ostaje u EU parlamentu, Plenković se oprostio od Brtuxellesa

Ivana Maletić autorica HDZ-ova gospodarskog programa odlučila je karijeru nastaviti u Bruxellesu jer nije htjela svojim ulaskom u Banske dvore izgurati Tomislava Tolušića ili Zdravka Marića, piše vecernji.hr

Maletić koja je sudjelovala i u pregovorima HDZ-a i Mosta o programu buduće Vlade smatra kako i Marić i Tolušić dobro rade svoj posao.

Maletić je mogla preuzeti ili Ministarstvo financija ili fondova EU i regionalnog razvoja, premda bi joj bila najdraža ideja o spajanju fondova EU i financija u jedno ministarstvo, no od te se kombinacije odustalo.

Kao kompromisno rješenje Plenković joj je ponudio da bude potpredsjednica Vlade bez portfelja, no Ivani Maletić tek je to bilo neprihvatljivo jer nije htjela s pozicije potpredsjednice bez resora koordinirati kolege koji vode svoja ministarstva. U razgovoru s Plenkovićem, koji, prema pisanju vecernji.hr, razumije njene argumente, odlučeno je da ona ostane u Bruxellesu premda ju je Plenković zaista želio u Vladi kao sposobnu i organiziranu suradnicu.

Loše bi se osjećala da je njen ulazak u Vladu značio eliminaciju Tolušića ili Marića. Osim toga, Ivana Maletić ne želi svaštariti, 20 godina bavi se pristupanjem EU, fondovima, financijama, pa neki drugi resor nije dolazio u obzir”, rekao je za Večernjak izvor blizak Maletić.

Plenković podnio ostavnku u EU parlamentu

Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu u Bruxellesu da on i Davor Ivo Stier podnose ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, dok Ivana Maletić i dalje ostaje zastupnicom. “Mogu potvrditi da kolega Stier i ja danas popodne podnosimo ostavku na mjesta zastupnika u Europskom parlamentu“, rekao je Plenković novinarima.

HDZ-ova EU parlamentarka Dubravka Šuica u srijedu je najavila Stiera kao novog šefa hrvatske diplomacije u Europskom parlamentu. Steir tu izjavu nije komentirao.

Mandatar vlade i predsjednik HDZ-a Plenković i predsjednik Mosta Božo Petrov u utorak su najavili da će nova vlada biti formirana sredinom idućeg tjedna.

vijesti.rtl/hia
foto:youtoobe screenshot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *